L'Ajuntament s'aferma en la seva lluita contra l'Agència Catalana de l'Aigua

Consistori i ACA mantenen un pols als tribunals per la competència del manteniment de les rieres i lleres de la ciutat

L. Tarrida
15 de desembre del 2014
Actualitzat a les 12:42h
La disputa entre l'Ajuntament de Terrassa i l'Agència Catalana de l'Aigua segueix en peu i sense treva. El motiu: la competència del manteniment de les rieres i lleres de la ciutat. Segons l'executiu egarenc és una responsabilitat de l'ACA, segons l'Agència ho ha d'assumir el Consistori.

El debat ha arribat als tribunals, on l'Ajuntament té interposat un contenciós administratiu contra l'Agència Catalana de l'Aigua. El passat novembre es va notificar la resolució judicial sobre aquest contenciós on "el tribunal no es pronuncia sobre la titularitat del manteniment" i "no diu res" sobre les obres pendents, segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Eva Herrero. Sí però que la sentència obliga a l'ACA a fer unes obres "que l'Ajuntament no havia reclamat" ubicades al Torrent Mitger.

L'equip de govern considera que no hi ha cap canvi en la normativa que especifiqui que la competència ha estat transferida als ajuntaments, i que tot es fonamenta en un "canvi de criteri que l'ACA va fer el 2012". Davant la primera negativa del tribunal judicial, el Consistori ha interposat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Un cas únic a Catalunya

"No entenen que Terrassa és una ciutat que té una configuració especial perquè tenim molt tram urbà de rieres, més que cal altra municipi de Catalunya", ha manifestat la tinent d'alcalde Carme Labòria, i per això la disputa per saber qui en té la competència és tan aferrissada. L'Ajuntament exigeix que l'ACA "reaccioni i es coresponsabilitzi de les actuacions de manteniment però també de rehabilització dels talussos que s'han de fer de forma urgent. El Consistori hi col·laborarà i estem disposats a parlar-ne", ha afegit explicant que la setmana passada van tenir una reunió amb l'Agència que va ser "molt dura" i sense cap avenç significatiu. 

L'Ajuntament diu que es farà càrrec del manteniment de les rieres i fer les obres necessàries per mantenir la seguretat dels ciutadans, sempre i quan també pugui administrar els ingressos que l'ACA recull a través del cànon de l'aigua, uns sis milions d'euros a Terrassa. Uns ingressos que han de servir per finançar aquestes actuacions.

Tot i així, sabent que la resolució judicial pot durar anys i que no poden esperar més "tirarem endavant les mesures preventives que calguin, i després ja ens discutirem als tribunals sobre qui les ha d'acabar pagant". Així mateix, quant al tema de les subvencions, l'Ajuntament assegura que "no demanarem la línia de subvencions que disposa aquest òrgan pel manteniment si no es treu la condició que diu que el Consistori ha d'acceptar que la titularitat del manteniment és seva. No menystenim els 15 mil euros i per això estem estudiant alguna fórmula jurídica que se'ns permeti accedir a les subvencions sense renunciar a la nostra posició".