Dos estudiants de Terrassa redissenyen els lavabos portàtils

La proposta de Guillermo Fosalba i Fermín Monreal, batejada amb el nom W-CIRCLE, va resultar finalista al concurs Roca One Day Design Challenge, que convoca l’empresa Roca

La Torre
13 de desembre del 2014
Actualitzat a les 15:17h
Guillermo Fosalba i Fermín Monreal amb el seu prototip
Guillermo Fosalba i Fermín Monreal amb el seu prototip | Foto: UPC

Guillermo Fosalba i Fermín Monreal amb el seu prototip Foto: UPC


Deu hores de treball, un ordinador i el talent de dos joves estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la UPC han estat suficients per donar-li la volta al concepte de lavabo públic portàtil. I és que Guillermo Fosalba i Fermín Monreal, estudiants de segon curs del grau de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte a l’EET van participar al concurs Roca One Day Design Challenge, que va tenir lloc el 18 d’octubre, als Roca Gallery de Barcelona i Madrid, simultàniament. La proposta de Guillermo i Fermín va resultar una de les cinc finalistes d’entre les 107 propostes que van presentar prop de 300 participants.

Per proposar el seu innovador disseny batejat com W-CIRCLE, Guillermo Fosalba i Fermín Monreal han tingut en compte la robustesa dels materials, el filtratge, la confortabilitat, la mobilitat dels mòduls i l’accessibilitat necessaris per a aquest tipus de lavabos públics que suporten una gran afluència de persones i que habitualment presenten problemes de brutícia, cues per accedir-hi, incomoditats, desperfectes...

La solució que han treballat consisteix en una innovadora disposició dels mòduls en forma de semicercle als quals s’accediria a través de senyalitzacions discriminades per a cada mòdul per evitar els tumults i ordenar les cues d’usuaris. A més, disposarien d’una porta d’entrada i una altra de sortida al mateix mòdul per agilitzar el pas dels usuaris.

Mòduls encaixables

La disposició semicircular de varis mòduls seria possible gràcies al disseny de l’estructura en forma de trencaclosques, que permetria encaixar-los els uns amb els altres de manera que s’evitaria que tombessin a terra, un dels incidents més freqüents en un espai amb gran afluència de públic. A més, els estudiants han pensat també en una entrada de seguretat per als serveis d’emergència.

Pel que fa al problema de la neteja, Guillermo i Fermín han ideat un entarimat de reixa i uns canals d’evacuació interconnectats entre els mòduls per recollir la brutícia, de manera que l’usuari trobaria sempre net l’interior del bany.

També han ideat un sistema per estalviar aigua dins del mòdul, que aprofitaria l’aigua de l’aixeta del lavabo per fer-la servir al vàter.

“Estem segurs que si haguéssim pogut adornar una mica més la presentació del producte hauríem guanyat, però al concurs hi havia professionals amb molta més experiència que nosaltres i amb mes mitjans de software”, explica Guillermo. “Estem molt satisfets per haver pogut competir, amb la nostra edat, amb professionals en un concurs com aquest i acabar finalistes, amb els elogis d’un jurat d’elit”, afegeix Fermín.
 

Proposta finalista de lavabos portàtils Foto: UPC


Roca One Day Design Challenge

La tercera edició del Roca One Day Design Challenge ha obtingut un gran èxit de participació, amb 193 grups registrats, 107 dels quals han lliurat una proposta final. En aquesta ocasió, els participants es van afrontar al repte de dissenyar, a contrarellotge, espais de bany per a ús temporal en llocs amb grans concentracions de gent, com concerts o festes, que aportessin millores a les solucions que ja existeixen actualment al mercat.

Després d'una intensa jornada de treball, el jurat, que va estar format pels membres i col·laboradors del Roca Design Center, va proclamar guanyador del concurs al projecte Capsul3, d'Álex Casabò i Enric Garriga, que van rebre un premi de 1.000 euros. El jurat va destacar la capacitat d'aquesta solució per integrar a la perfecció l'objectiu de crear un espai reservat, respectant el medi ambient i buscant el màxim confort.

A més del projecte dels estudiants de l’EET, també van resultar finalistes els projectes ROCA CLEANBOX, de Marcos González i Álvaro Álvarez; FOLD SCREEN, d’Iván Barba, Andrea Gelpí i Oriol Tur; i DAANG, d’Aleix Caricondo, Eduard Pastor i Oriol Farran.