Claro que Podemos i Despierta Egara, lluita a Podem Terrassa

Les dues candidatures es presenten a les primàries de la nostra ciutat per marcar el full de ruta a seguir dins del partit liderat per Pablo Iglesias | Podem Terrassa encara no ha decidit si es presentarà sota un paraigües de formacions d'esquerres a les properes eleccions municipals o si ho farà sota una altra marca en solitari

Lluïsa Tarrida
11 de desembre del 2014
Actualitzat el 12 de desembre a les 10:51h
Anibal Garzon (al centre) és el candidat a secretari general de Claro que podemos
Anibal Garzon (al centre) és el candidat a secretari general de Claro que podemos | Foto: Lluïsa Tarrida

Anibal Garzon (al centre) és el candidat a secretari general de Claro que podemos Foto: Lluïsa Tarrida


Dissabte es va iniciar oficialment la campanya electoral dins de Podem Terrassa. Dues són les candidatures que s'han presentat per liderar aquesta delegació local de la formació dirigida per Pablo Iglesias. L'objectiu d'aquestes primàries és establir de "forma democràtica i participativa" quin ha de ser el full de ruta a seguir per als propers tres anys de vida del partit.

Malgrat que al maig del 2015 hi ha unes eleccions municipals, Podem Terrassa no es planteja aquestes eleccions internes per escollir un líder o una llista electoral, sinó per assentar les bases organitzatives i d'estructura que ha de tenir el partit. Com La Torreja va explicar fa uns dies, la campanya electoral s'allargarà fins al 25 de desembre. Just després, el dia 26, s'iniciarà el període de votacions -només electrònica- entre els simpatitzants i assemblearis registrats prèviament a la seva web. La votació es tancarà el dia 30 de desembre i el dia 2 de gener es donarà a conèixer quina de les dos és la opció guanyadora.

El ciutadà no només tindrà l'opció de votar una candidatura en bloc sinó si ho prefereix pot votar a la persona, independentment de la llista en la qual formi part. Això sí, aquest dimecres, en l'acte de presentació de la segona candidatura "Claro que Podemos" -la primera, "Despierta Egara" va tenir lloc el passat divendres- es va donar a conèixer que per tal que el resultat de les votacions sigui vàlid la candidatura haurà d'haver aconseguit mínim un 10% de vots del total del cens registrat, mentre que el secretari general haurà de tenir l'aval d'un 20%. Si això no es produís, s'hauria de tornar a repetir tot el procés electoral.

El Codi Ètic, pràcticament enllestit

L'acte de presentació també va servir per conèixer una mica millor com es troba en aquests moments la confluència entre partits d'esquerra de cara a formar una sola candidatura per a les eleccions municipals. Des de Podem Terrassa firmen que després de dos mesos treballant ja està pràcticament redactat el Codi Ètic. Un cop aquest document sigui aprovat es publicarà el web dels diversos partits que conformen aquest paraigües (ICV, CUP, EUiA, Procés Constituent, Partit X, Guanyem i Podem) per tal que sigui subjecte a les aportacions ciutadanes.

El segon pas serà plantejar com s'organitza la confluència a nivell polític-organitzatiu ja que sota aquest moviment ja hi ha partits consolidats (alguns amb representació municipal) i d'altres que només són plataformes ciutadanes. D'aquestes reunions en sortirà el programa electoral que tornarà a ser votat pels ciutadans per si és avalat o no. Tot i que el procés està encarrilat encara queda molt lluny saber si hi haurà una partit de confluència, com serà i qui en formarà part.

De fet, "Claro que Podemos" va posar sobre la taula que la decisió encara no està presa. És més, hi ha un grup de treball que funciona en paral·lel a tot el procés de primàries que està treballant sota diverses hipòtesis. N'hi ha tres sobre la taula. La primera, sumar-se a aquest partit de confluència -que si segueixen la normativa dictada des del partit estatal no podria ser sota el nom Guanyem-; la segona, sortir amb una marca diferent que no fos Podemos -ja que també ho tenen prohibit des de Madrid-; i la tercera, que l'assemblea decidís no presentar-se a les municipals. Així doncs, tot està obert. 

Amb un ull posat a Madrid

"Despierta Egara" va presentar amb més o menys concreció quines eren les seves propostes organitzatives internes si la seva candidatura sortia escollida, i com pensaven que havia de ser el full de ruta a seguir.

Aquest dimecres, havia de ser el torn de "Claro que podemos". El projecte va donar a conèixer els seus disset membres que conformen la llista entre els quals hi figura optant a secretari general Anibal Garzón. La candidatura va voler deixar clar que es tracta d'una llista transversal que compila persones de diverses procedències i amb experiències professionals i també personals particulars (moviments veïnals, socials, estudiantils, de l'15M...). Afirmen que les dues candidatures no són antagòniques però és evident que hi ha matisos entre elles.

"Claro que podemos" diu que neix "per la falta de respostes a les demandes i necessitats ciutadanes per part dels partits tradicionals" i que en aquests moments la formació el que vol és "absorbir totes les preocupacions i propostes dels ciutadans per acabar configurant un programa electoral que aglutini el màxim de sensibilitats".

No van especificar quina és la seva aposta organitzativa però sí que van subratllar diversos cops que són la candidatura "avalada" des del Consell Ciutadà de Podemos i que el seu objectiu és anar més enllà de l'àmbit municipal perquè "Terrassa hauria de tenir un paper més estratègic i de pressió a nivell autonòmic i estatal, per això estem en coordinació amb la resta de Cercles de Podemos avalats des de Madrid".