El servei d'emergències 112 ha rebut 573 trucades des de Terrassa

L'Ajuntament decreta dos dies de dol i un minut de silenci en memòria de les dues víctimes morals | Els serveis socials municipals procuraran un allotjament d’emergència, en coordinació amb Creu Roja, a aquelles persones que s'hagin quedat sense sostre

La Torre
09 de desembre del 2014
Actualitzat el 10 de desembre a les 9:41h
L’Ajuntament de Terrassa convoca per a demà dimecres un minut de silenci per les dues víctimes mortals de la ventada d’avui a Terrassa. Així ho ha comunicat l’alcalde, Jordi Ballart, durant la darrera reunió del CECOPAL (Centre de Coordinació Operatiu d’Emergències Municipals), que ha tingut lloc aquesta tarda, per avaluar la situació d’emergència produïda per les fortes ventades que s’han donat avui a la ciutat. Ballart ha decretat dos dies de dol.

En aquesta reunió s’ha acordat que el Pla d’Emergència Municipal, que es trobava en fase d’emergència des de les 14h d’avui, passi a fase d’alerta, que es mantindrà fins demà a les 9h del matí, quan es torni a avaluar la situació a la ciutat, tot i que les condicions meteorològiques han millorat molt i les previsions indiquen el manteniment d’aquesta tendència per a les properes hores.

Terrassa ha estat la ciutat més afectada de Catalunya durant l’episodi de ventades d’avui, segons revela l’estadística de trucades del 112: les comarques on s’han fet més trucades al número d’emergències han estat el Vallès Occidental (1.062) seguit del Barcelonès (294) i el Vallès Oriental (234). La resta n’han registrat menys de 100. De les més de mil del Vallès Occidental, 573 han estat de Terrassa i 241 de Sabadell. Cap altra ciutat de Catalunya ha arribat a les 200.

La incidència més greu del dia ha estat la mort de dues persones que transitaven per la vorera de l’avinguda de Jaume I, quan els ha caigut un mur a sobre. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha decretat dos dies de dol per la mort d’aquests ciutadans. Ballart ha agraït la implicació ciutadana i el treball dels serveis municipals, així com la solidaritat i les mostres de suport i col·laboració transmeses tant pel president de la Generalitat, Artur Mas, com pel conseller d’Interior, Ramon Espadaler, amb els que ha estat en contacte al llarg de la jornada.

Tres escoles tancades dimecres

En els propers dies, els serveis tècnics de l’Ajuntament de Terrassa valoraran els danys i conseqüències de les ventades per tal de prendre les mesures corresponents i avaluar-ne els costos. A més de les víctimes mortals, Mútua Terrassa ha informat d’una vintena d’atencions al servei d’urgències per incidències relacionades amb les ventades i ha anul·lat les intervencions quirúrgiques previstes per avui per a atendre aquestes urgències, totes lleus excepte dos casos, una dona i un nen. Per la seva banda, l’Hospital de Terrassa no ha reportat cap atenció remarcable relacionada amb l’episodi de ventades.

Per a fer front a les nombroses afectacions a les vies i espais públics, l’Ajuntament de Terrassa ha habilitat un reforç excepcional al servei de Gestió de l’Espai Públic, que en les properes hores treballarà intensivament per a millorar les condicions de la via pública, sobretot en aquells punts on hi hagi afectacions de seguretat o de mobilitat. D’altra banda, set línies dels autobusos urbans s’han vist afectades, amb desviaments de la seva ruta, però no han deixat de funcionar.

Tres centres d’ensenyament de la ciutat no tindran demà activitat lectiva. Es tracta de la llar d’infants Núria i les escoles Marià Galí i El Vallès. Aquest darrer centre l’han hagut de desallotjar arran el trencament d’una claraboia que no ha provocat ferits. L’Ajuntament ha recomanat als centres educatius de la ciutat mantenir l’alumnat dins dels centres mentre durés la situació d’emergència, fins que les famílies han pogut recollir els alumnes a l’hora habitual.

En cas que alguna persona s’hagi quedat sense sostre, els serveis socials municipals li procuraran un allotjament d’emergència, en coordinació amb Creu Roja, que desplegarà aquest vespre un dispositiu especial per a detectar persones en aquesta situació. L’Ajuntament de Terrassa vol transmetre a la població un missatge de tranquil·litat i recorda que en cas d’una nova emergència la ciutadania té a la seva disposició el número 112, tot i que tot apunta a que la situació millorarà en les properes hores.