Els FGC s'enduen el 92% de la inversió del Govern a Terrassa

Els pressupostos del 2015 destinen una partida de més de 25 milions d'euros a la finalització de les obres de les estacions de Ferrocarrils | La inversió total a Terrassa puja a 27,5 milions | El Govern català no té el suport assegurat per a la seva aprovació

Lluïsa Tarrida
04 de desembre del 2014
Actualitzat el 11 de desembre a les 7:26h

Visita d'obres a la futura estació Vallparadís dels FGC a Terrassa Foto: Cristóbal Castro


El Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2015, encara pendent d'aprovació, preveu una inversió total de 27.548.611,91 euros a Terrassa. Malgrat que la xifra és de consideració, cal dir que el 92 per cent de la partida pressupostària dedicada a la nostra ciutat va a parar en un mateix projecte: el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat. La resta d'inversions reals aniran a parar en bona mesura a l'Hospital de Terrassa. 

Si en els pressupostos de 2014 es va aprovar una partida de més de 122 milions d'euros destinats a les obres, senyalització, instal·lació i enclavaments de la línia de Ferrocarrils -que es veurà ampliada a la nostra ciutat amb tres estacions més (Vallparadís, intercanviador a Renfe i Can Roca)-, enguany, la major inversió que contempla l'executiu català al nostre territori torna a ser per aquest projecte. 24,8 milions d'euros aniran a parar a cobrir les despeses d'arquitectura i instal·lacions de FGC, als quals hi cal afegir 655 mil euros per a la reposició del tram de calçada lateral malmesa per les obres.

Així doncs, queden poc menys de tres milions a repartir per la resta d'inversions. I en aquí tampoc hi ha sorpreses. De la mateixa manera que passava en el pressupost de 2014, també pel 2015 l'Hospital de Terrassa s'endú un bon feix. Són prop de 1,5 milions d'euros els que es dipositaran per a l'ampliació i remodelació d'aquest centre sociosanitari. Cal dir que és una mica més del que han percebut aquest any (1,4) i que la major partida a la qual va destinada la inversió torna a ser per a l'arrendament financer del servei de radioteràpia (un total de 1,4 milions). La resta, fins arribar al milió i mig es reparteix en mobiliaris i millora de les infraestructures. 

D'aquesta manera, un cop restats els més de 25 milions de FGC i l'1,5 milions de l'Hospital de Terrassa, queda poc més d'1 milió per repartir en altres partides. El pressupost de l'executiu català contempla uns 187 mil euros per a l'adquisició de l'edifici CAP Terrassa OEST, en compliment d'un acord de govern. Poc més de 700 euros aniran a l'Institut Català de les Empreses Culturals mentre que l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural comptarà amb 4.161 euros, ambdues partides van orientades a la renovació de mobiliari i estris. La darrera partida és de 286 mil euros i es preveu destinar a millores al sifò del sistema de sanejament de Terrassa, en una obra d'execució directa.


Pressupostos sense suport garantit

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va presentar el projecte de pressupostos pel 2015. Uns números que preveuen mantenir el nivell de despesa del 2014, es recupera la paga extra dels treballadors públics i la jornada complerta i retribució dels interins. Ara bé, per tal de quadrar-los manquen 2.500 milions d'euros que depenen de la voluntat de l'Estat i tampoc tenen el suport parlamentari garantit. De fet, ERC ha retirat el suport al Govern i la resta de partits de l'oposició ja han anunciat que no tenen intenció de votar-los. Per altra banda, l'escenari d'un possible avançament electoral també pot afectar a la possibilitat que s'acabin aprovant.
 
Pressupostos de la Generalitat 2015 a Terrassa
Adquisició edifici CAP Terrassa OEST: 187.471,63 euros
Remodelació i ampliació Hospital Terrassa (mobiliari): 25.000 euros
Remodelació i ampliació Hospital Terrassa (Equipament Pla 2004-09): 50.000 euros
Remodelació i ampliació Hospital Terrassa (Equipament Procés Dades): 25.000 euros
Remodelació i ampliació Hospital Terrassa (instal·lacions estructurals): 50.000 euros
Remodelació i ampliació Hospital Terrassa (projecte radioteràpia): 1.439.000 euros
Institut Català de les Empreses Culturals (mobiliari): 709,83 euros
Agència Catalana de Patrimoni Cultural (mobiliari i estris): 4.161 euros
Agència Catalana de l'Aigua (millores sistema de sanejament): 285.804,6 euros
Perllongament dels FGC (arquitectura i instal·lacions): 24.826.048,12 euros
Perllongament dels FGC (reposició tram calçada lateral): 655.416 euros

Total d'inversions: 27.548.611,91 euros