Els reptes i oportunitats de la indústria, s'escolten a Terrassa

La Torre
02 de desembre del 2014
La jornada ha tingut lloc al Parc Científic i Tecnològic Orbital 40
La jornada ha tingut lloc al Parc Científic i Tecnològic Orbital 40 | Foto: A.T.

El director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Antoni Maria Grau, i el vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, amb el regidor Amadeu Aguado Foto: Foto: A.T.


El Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental (Copevo) i l’Ajuntament de Terrassa han organitzat aquest dimarts al Parc Científic i Tecnològic, Orbital 40 la jornada "La Catalunya industrial: visió i aportacions des del Vallès Occidental".

Els objectius de la jornada han estat tres: aportar el punt de vista d’empreses i d’institucions per donar valor en la concreció de les polítiques públiques sectorials que s’estan dissenyant en favor de la indústria, explorar noves formes d’intervenir als polígons industrials per tal de fer-los més competitius i adequats a les necessitats de les empreses localitzades, i mostrar la força de la col·laboració i l’associacionisme entre diferents agents (empresa, administració, centres de coneixement) com a mecanisme d’innovació i increment de la competitivitat territorial i empresarial.

La primera sessió tenia per títol "De l’estratègia industrial de país a la plasmació territorial: com i què?" i ha comptat amb la presència de Joan Miquel Hernández de la Generalitat de Catalunya, que ha presentat el pla Nova política industrial per Catalunya 2014-2020, i d’en Joaquim Solà, economista i professor de la UAB, i David Garrofé, advocat i secretari general de la CECOT, que han establert un col·loqui per valorar com es poden traslladar les línies generals del pla amb les prioritats i necessitats de la comarca. 

Posteriorment s'ha realitzat un col·loqui "Els polígons industrials: status quo i perspectives de futur per analitzar i proposar noves mesures del marc legal i normatiu que facin més fàcil la gestió i dinamització dels espais productius". Amb la presència de dos experts en l’àmbit del dret administratiu i urbanístic com són els professors Jose Maria Baño , que presentarà l’experiència d’Astúries, i Carles Pareja. El debat s'ha complementat amb la visió d’entitats de referència en aquest àmbit com són l’UPIC, l’Entitat Urbanística de Conservació dels Bellots, CIMALSA, i amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Finalment, s'ha realitzat una taula de bones pràctiques "La cooperació com a motor de creixement i competitivitat que té per objectiu mostrar la força de la col·laboració i l’associacionisme entre diferents agents com a mecanisme d’innovació i increment de la competitivitat". Les experiències que s'han exposat són d’abast català i després d’haver seleccionar les de més valor afegit a partir de la convocatòria realitzada per POLacció.

Per acabar la jornada, l’arquitecta i urbanista Maria Buhigas ha fet un resum dels temes exposats i propostes realitzades, informació que serà la base del grup de treball territorial que es realitzarà amb totes les entitats participants per abordar noves línies d’intervenció en matèria de dinamització del sector industrial de cara l’any vinent. Ha clos l’acte el Tinent d’Alcalde de Promoció econòmica i innovació de l’ajuntament de Terrassa, i president delegat de Copevo, Amadeu Aguado.