L'Ajuntament destinarà 600 mil euros més a neteja viària

Els pressupostos de l'equip de govern contemplen una disminució d'1,7 milions respecte l'any passat, deixant el global en 164,8 milions d'euros | De la proposta plantejada destaquen els 49,7 milions de l'Impost de Béns Immobles (IBI), els 9,5 milions per a promoció econòmica, un 4,6% menys respecte el 2014, o l'increment de les partides en neteja i seguretat ciutadana

Lluïsa Tarrida
18 de novembre del 2014
Actualitzat el 19 de novembre a les 7:43h

Vega, Ballart i Pérez, presentant els pressupostos municipals 2015 Foto: Lluïsa Tarrida


L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; acompanyat del portaveu del grup municipal d’ICV-EUiA i tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social, Manuel Pérez; i del tinent d’alcalde d’Hisenda i Serveis Generals, Alfredo Vega; han presentat aquest dimarts els pressupostos municipals per al 2015. 

En conjunt, el pressupost per l'any vinent serà de 164.883.000 euros, el que suposa 1,7 milions d'euros menys que el 2014. Això és degut, segons ha explicat l'equip de govern, al fet que hi haurà ingressos no recurrents que l'any passat van obtenir-se i que enguany no seran possible (com la venda d'accions de Mina o la subvenció extraordinària de la Diputació de Barcelona) però també a la reducció de les aportacions provinents d'altres administracions, principalment de la Generalitat, i a un context econòmic i financer que "continua sent desfavorable i condiciona el plantejament pressupostari". 

"Aquest govern no promet res que no puguem fer i fem un ús honrat dels diners de la ciutadania" ha manifestat l'alcalde Jordi Ballart, que ha volgut deixar clar que els pressupostos per l'any vinent volen ser "no només per rescatar persones i emprenedors sinó sobretot pensant en rescatar el futur de la ciutat". Per això, ha afirmat, s'han prioritzat quatre àmbits: la lluita contra l'atur i la reactivació econòmica; les polítiques socials; l'educació; i el manteniment dels serveis funcionals de la ciutat (neteja, transport, petites inversions...). 

Ballart ha sigut crític amb la Generalitat recordant que "si ens pagués els 19,4 milions d'euros que ens deu no hauríem d'ajustar el pressupost per invertir més en cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania". Així mateix, l'alcalde ha assegurat que es manté "una pressió fiscal baixa i una aposta per les bonificacions socials malgrat que enguany hem volgut reduir substancialment el deute municipal per garantir la viabilitat de l'Ajuntament".

Les xifres en detall

El portaveu d'ICV-EUiA, Manuel Pérez, ha mostrat el seu convenciment sobre que els pressupostos del 2015 consoliden "l'esforç de l'Ajuntament per donar resposta a les demandes d'emergència social i blindar els dispositius d'urgència" així com "continua sent compensatori, és a dir, fem un esforç perquè la caiguda d'ingressos i aportacions de les altres administracions tinguin la mínima repercussió en els serveis a la ciutadania". L'ecosocialista ha volgut remarcar el treball cooperatiu que juguen les entitats del tercer sector en donar suport al Consistori per tal de mantenir "cohesionada i inclusiva Terrassa" i ha destacat que en els pressupostos s'ha volgut mantenir "el fil de la dignitat de les persones en totes les àrees bàsiques, s'ha apostat per les polítiques d'ocupació i també per l'equitat territorial".

Alfredo Vega ha estat el responsable d'entrar en detall amb els números del pressupost. Així, ha mostrat un resum amb els ingressos de l'Ajuntament previstos per aquest 2015. Com és lògic, la principal partida correspon a la participació de Tributs de l'Estat i altres conceptes que s'enfila als 62,4 milions d'euros (un 2,27% menys que l'any 2014) seguit per l'Impost de Béns Immobles (IBI) que aporta 49,7 milions d'euros a les arques municipals (un 0,60% més que l'any passat). En la part d'increments hi ha els ingressos patrimonials (+5,53%), l'impost de construccions (+54,64%) o l'impost sobre increment de valor dels terrenys (+19,02%).

L'Ajuntament ha distribuït el pressupost en quatre grans línies programàtiques. Per ordre de major a menor inversió hi ha Participació Urbanística i Territori, amb 57,8 milions d'euros (un 0,38% més respecte el 2014), polítiques socials i serveis a les persones, amb 54,3 milions d'euros (un 3,5% més respecte el 2014), participació ciutadana i serveis centralitzats, amb 26,9 milions d'euros (un 0,42% més respecte el 2014) i, finalment, promoció econòmica, amb 9,5 milions d'euros (un 4,6% menys respecte el 2014).

Entrant en detall a cada línia programàtica, les partides amb major inversió són educació (amb 21,2 milions d'euros), Gestió de residus i neteja viària (17,2 milions d'euros), Via pública i seguretat ciutadana (14 milions d'euros) i Serveis Socials (13,1 milions d'euros). De la resta de partides, amb menor quantitat, destaquen transport públic i mobilitat (6,6 milions), serveis centralitzats (8 milions), innovació tecnològica (4,3 milions), habitatge social (5,5 milions), cultura i esports (8,4 milions). L'Ajuntament destinarà 3,2 milions a polítiques d'ocupació, una baixada substancial respecte al 2014 ja que aleshores es comptaven amb prop de 700 mil euros aportats per la Diputació.

Ressaltar en l'àmbit de residus i neteja viària que en el global s'ha augmentat prop de 200 mil euros entre l'any passat i aquest, que s'han repartit baixant les partides de gestió de residus, manteniment urbà i enllumenat, i transport públic i mobilitat (arran del canvi d'empesa gestora) i augmentant la neteja viària (13%, el que representa uns 600 mil euros més), la seguretat ciutadana (5%) o el planejament urbanístic (3%).

Les comparatives i els percentatges i inversions en detall es poden observar en el següent enllaç: Comparativa despesa per àrees del 2014 i 2015.

Expropiacions i Ca n'Anglada

En el capítol de les inversions, seran de 4.012.719 euros. D’aquests, 2 milions es destinaran a les expropiacions dels terrenys de Sant Pere Nord i de l’equipament esportiu del Districte 2 al carrer Extremadura. Un milió es dedicarà al projecte d’esponjament de Ca n’Anglada. La resta anirà a parar a manteniment d'escoles i equipaments esportius, edificis municipals, manteniment de l'entorn natural o a la millora de l'espai públic, col·lectors i via pública.

L'aprovació inicial d'aquesta proposta de pressupost municipal es durà a terme el dilluns dia 24 de novembre. Entraran aleshores els 15 dies d'exposició pública i presentació d'al·legacions. Està previst que entri en vigor a partir de l'1 de gener de l'any 2015.