Vacarisses, vila cardioprotegida

El Castell acull un acte informatiu sobre el funcionament dels 9 desfibril·ladors que hi ha al municipi

La Torre
18 de novembre del 2014

L'alcalde, regidors, el doctor Jordi Padró i el conseller Boi Ruiz, a l'acte informatiu Foto: A.V.


La Sala dels Cups d’El Castell va acollir, dissabte al matí, la presentació de Vacarisses, vila cardioprotegida, un acte informatiu per sensibilitzar la població sobre la importància de tenir un DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic) a prop i facilitar la informació necessària per a una intervenció ràpida en cas d’aturada cardiorespiratòria.

L’encarregat d’obrir l’acte va ser l’alcalde de Vacarisses, Salvador Boada, amb un missatge de benvinguda i agraïment a les persones assistents i a les que havien participat en la seva organització. Tot seguit, el regidor de Sanitat, Josep Maria Gibert, va remarcar que es tractava d’"un dia molt especial per a l’Ajuntament de Vacarisses per l’aposta de convertir-la en vila cardioprotegida, amb l’objectiu de protegir els nostres vilatans”. De fet, Gibert va aportar un seguit de xifres per corroborar la importància dels desfibril·ladors: els aparells poden fer augmentar la possibilitat de supervivència fins a un 30% i els primers minuts són fonamentals per evitar la mort de la persona que pateix l’aturada cardíaca. A més, el regidor vacarissenc va explicar que el consistori havia organitzat cursos de formació per a una trentena de persones, entre treballadors i treballadores de l’Ajuntament, agents de la policia local i membres d’associacions i entitats del municipi, per saber com actuar.

La part més teòrica va aportar-la el Dr. Jordi Padró, metge d’urgències, que va oferir una xerrada sobre el funcionament dels desfibril·ladors i la medicina extrahospitalària en general. L’especialista va reiterar que els primers 5 minuts d’una aturada cardíaca són vitals, ja que, després, el cervell pot patir lesions irreversibles. El Dr. Padró va concloure que “tothom té dret a ser reanimat i, per tant, l’Administració pública hauria de ser capaç de formar-nos i dotar els municipis de desfibril·ladors”. “Iniciatives com la de Vacarisses són molt importants”, va valorar.

La xerrada es va complementar amb una demostració pràctica sobre com actuar en cas d’aturada cardiorespiratòria, a càrrec de Protecció Civil de Vacarisses, amb força experiència al darrera, doncs disposen de desfibril·lador des de fa 15 anys. La demostració va ser introduïda pel regidor de Seguretat Ciutadana i Emergències, Salvador Martín, que va fer una crida a “perdre la por a utilitzar els desfibril·ladors, ja que van donant instruccions sobre els passos a seguir”, tal com va quedar palès a la demostració pràctica.

Punts estratègics
L’acte va comptar amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, que va voler destacar “aquesta iniciativa del govern local, de defensa de la ciutadania davant les malalties i que és enormement important”. “Els habitants de Vacarisses s’han de felicitar per la sensibilitat que ha tingut el seu Ajuntament”, va afegir el conseller, que va donar la raó al Dr. Padró quant a la importància de “socialitzar la formació” en l’ús dels desfibril·ladors. Finalment, Ruiz va recordar que, precisament, la Marató de TV3 d’enguany està dedicada a les malalties del cor i va recalcar que “som un país solidari i compromès amb la salut”.

En els darrers mesos, s’han anat instal·lant desfibril·ladors en 8 punts estratègics de Vacarisses. A l’aparell de què ja disposava Protecció Civil, s’hi han unit els de la façana principal de l’Ajuntament; els equipaments municipals de La Fàbrica, el Casal de Cultura i el Poliesportiu, i els locals de les associacions de veïns de Can Serra, Torreblanca II i Els Caus, a més d’un desfibril·lador mòbil al vehicle de la Policia local. Durant la temporada d’estiu, el DEA del Casal de Cultura es trasllada a la Piscina municipal. Sobre cada seient de la Sala dels Cups, es va deixar un fulletó de format reduït, per dur-lo sempre al damunt, que resumeix com actuar davant una situació d’aturada cardíaca, a més d’enumerar la ubicació dels desfibril·ladors que hi ha repartits per Vacarisses.

Un cop acabat l’acte de presentació de Vacarisses, vila cardioprotegida, el conseller de Salut va anunciar dues iniciatives del seu departament. La primera, ja en marxa, és l’aplicació per a smartphones 061CatSalut Respon, que permet que les persones usuàries puguin enviar les seves dades sanitàries, juntament amb el seu geoposicionament, per rebre un servei de màxima eficiència i qualitat a l’hora de contactar amb el  Sistema d’Emergències Mèdiques. Un altre mecanisme, que acabarà d’estendre’s a finals d’any, és la possibilitat que el pacient pugui descarregar-se el seu historial clínic, només amb accés a Internet.