L'Ajuntament de Terrassa, de color blau

El Dia Mundial de la Diabetis vol fer augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la malalatia, sobretot la de la de tipus 2, i sobre com prevenir-la

La Torre
15 de novembre del 2014
Actualitzat a les 8:25h
L'Ajuntament de color blau
L'Ajuntament de color blau | A.T.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Cohesió i Benestar Social, Manuel Pérez; i de la regidora de Salut, Josefina Soler; va encendre ahir al vespre els llums de la façana de l’Ajuntament col·locats amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis.

És una jornada oficial de la salut mundial de les Nacions Unides, que reuneix milions de persones de més de 160 països. Alguns dels edificis més emblemàtics de les ciutats participants en aquesta celebració són escollits anualment per a il·luminar-los amb llum de color blau durant la vigília del Dia Mundial de la Diabetis, simbolitzant la unió de tothom en la lluita contra aquesta malaltia. A Terrassa, aquesta acció la promou l’Associació de Diabètics de Catalunya i compta amb el suport del Servei de Salut i Comunitat de l’Ajuntament.
 
El lema escollit per l’OMS per al període 2014-2016 és «Vida saludable i diabetis, protegim el futur», i concretament per enguany és «Una alimentació saludable comença amb l’esmorzar». El Dia Mundial de la Diabetis vol fer augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de la diabetis de tipus 2, i sobre com prevenir-la.
 
Un dels aspectes que es vol destacar és la importància dels estils de vida saludables en la prevenció de la diabetis: invertir en un esmorzar saludable redueix el risc de diabetis de tipus 2. L’esmorzar saludable inclou cereals integrals, fruita fresca, làctics i proteïnes. El seguiment de la dieta mediterrània rica en verdura, fruita fresca, cereals integrals, carns magres, peix, fruita seca i oli d’oliva verge extra també s’ha mostrat eficaç per prevenir la diabetis, tal com indica l’estudi Predimed.
 
L’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA 2013) indica que el 47,3% de la població de 3 anys i més, esmorza abans de sortir de casa i a mig matí, com a mínim 4 vegades a la setmana (el 46,3% dels homes i el 48,2% de les dones). A mesura que els grups són de més edat, el percentatge de població que esmorza dues vegades és menor, sobretot perquè s’abandona l’hàbit d’esmorzar a mig matí.
 
També mostra que l’11,7% (el 10,3% dels homes i el 13,0% de les dones) de la població general fa una ingesta diària de 5 racions de fruita i/o verdura. El percentatge de població que menja diàriament aquestes racions augmenta a mesura que els grups són de més edat, i és major en les dones en tots el grups d’edat, llevat del de 0 a 14 anys.
 
La diabetis de tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat i practiquen activitat física amb regularitat. Una manera de poder valorar el risc de diabetis és respondre el test Findrisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que una persona té de desenvolupar diabetis i, si escau, d’actuar en conseqüència. És important que les persones prenguin el control de la seva salut, amb hàbits saludables, per prevenir la malaltia i evitar-ne les complicacions.