El Cinema Catalunya de Terrassa es modernitza per sobreviure

L'equipament s’ha vist obligat a suspendre o a no programar pel·lícules en no disposar de projectors digitals amb capacitat per a reproduir el format DCP

La Torre
11 de novembre del 2014
Actualitzat el 17 de novembre a les 11:31h
El Cinema Catalunya, l’únic equipament cultural d’aquestes característiques existent al centre de la ciutat, inicia aquesta setmana una nova etapa amb el procés de digitalització de les seves dues sales. Uns canvis que permetran posar al dia un servei cultural de referència a Terrassa i que faran possible l’ampliació de l’oferta de projeccions, així com la seva qualitat.

L’aposta per digitalitzar el Cinema Catalunya, que es mantindrà com a cinema públic i de qualitat al centre de la ciutat, obeeix principalment a dos motius. D’una banda el fet que els canvis tecnològics que s’han produït en els darrers anys dins el món de l’audiovisual i la irrupció del cinema digital fan pràcticament inviable la continuïtat de les projeccions en 35mm. Unes projeccions que estan desapareixent dels circuits de distribució cinematogràfica, i que ja són un producte residual, ja que les anomenades majors i els gran estudis anuncien que deixaran de fer còpies en format analògic, i ja ho estan portant a la pràctica.

En els darrers mesos, el Cinema Catalunya s’ha vist obligat a suspendre o a no programar determinades pel·lícules, en no disposar de projectors digitals amb capacitat per a reproduir el format DCP. Una situació que també afecta el concepte i la projecció social d’aquest equipament públic. D’altra banda, les projeccions digitals permetran millorar de manera molt notable tant la imatge com el so de les filmacions que es programin a les dues sales del cinema. La implementació del sistema digital permetrà d’una banda incrementar l’oferta de les pel·lícules i, d’altra, augmentar la qualitat d’aquestes projeccions.

Ara, l’Ajuntament de Terrassa ha decidit fer un pas endavant i seguir apostant per la continuïtat del Cinema Catalunya amb la instal·lació de dos projectors digitals per a les dues sales del Cinema Catalunya, per tal de recuperar la competitivitat perduda i poder mantenir una proposta cultural i social que és valorada per molts ciutadans i ciutadanes com una referència a l’hora d’escollir una activitat de lleure en el centre de la ciutat.

Millores que es duran a terme

A la Sala 1 s’instal·larà un projector Digital Barco DP-2K-20C, llanterna per a làmpada de xenó de fins a 4000w (18.000 lúmens). Projector de 3 xips DLP de 0.98”, amb resolució 2048x1080. A la Sala 2 s’ha previst la instal·lació d’un projector Digital Barco DP-2k-10Sx, amb llanterna per a làmpada de xenó de fins a 2200 W (12.000 lumens). Projector de 3 xips DLP de 0.69”, amb resolució 2048x1080. A més, els treballs de millora també inclouen la instal·lació de nous amplificadors i la incorporació del nou processador Dolby CP750, específic per a cinema digital. També s’adequaran els espais de les cabines de projecció per tal d’encabir la instal·lació de la nova maquinària.

El projecte inclou la conservació d’un dels projectors de 35mm per poder projectar pel·lícules que requereixin d’aquest sistema. Per tal de compartir aquestes millores del Cinema Catalunya amb els terrassencs, el proper divendres 14 de novembre es durà a terme una projecció especial de la pel·lícula Cinema Paradiso, de Giuseppe Tornatore, premiada amb un Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 1989, i amb altres guardons, com la millor pel·lícula de parla no anglesa als Globus d’Or o el Premi del Jurat al Festival de Cannes. La sessió es durà a terme a les 19.45 hores i serà gratuïta fins a completar l’aforament de la sala gran del Cinema Catalunya. D’altra banda, també s’ha de destacar que en aquesta nova etapa el Cinema Catalunya reservarà les sessions dels divendres a les deu de la nit per projectar pel·lícules en versió original, una demanda creixent entre els amants del cinema.