Terrassa commemora el 75è aniversari de l'exili republicà

La ciutat prepara diversos actes per retre homenatge i expressar el reconeixement institucional i ciutadà als milers de persones que es van veure forçades a marxar del país

per La Torre , 7 de novembre de 2014 a les 07:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Terrassa, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Centre Cultural Terrassa, organitzen un seguit d’activitats commemoratives del 75è aniversari de l’exili republicà. L’objectiu d’aquest programa d’actes és retre homenatge i expressar el reconeixement institucional i ciutadà als milers de persones que es van veure forçades a marxar de Terrassa i de Catalunya al final de la Guerra Civil. La majoria de les activitats es concentren durant el mes de novembre, tot i que ja se n’han fet algunes al llarg de l’any.

Entre el desembre del 1938 i el febrer del 1939 les tropes franquistes van ocupar Catalunya, fet que va obligar milers de persones a abandonar les seves llars i a iniciar un llarg i dolorós exili. Moltes d’aquestes persones no van tornar mai. El passat mes de gener, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa va acordar celebrar durant el 2014 actes de record i difusió, comptant amb les entitats memorialistes i ciutadanes. L’acord es va aprovar amb el suport dels grups municipals del PSC, CiU i ICV-EUiA. 


L’acte central del programa serà la conferència “75è aniversari de l’exili republicà: la repressió dels vençuts (el marc jurídic del terror franquista)”, a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra Marc Carrillo. L’acte tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i Històric de Terrassa el 24 de novembre a les 19h. 

Aquesta serà la darrera de les quatre conferències programades, una per a cada setmana del mes de novembre. La primera va tenir lloc el passat dimarts, a càrrec de José Maria Murià, professor universitari a Mèxic i nebot d’Anna Murià, i va coincidir amb l’obertura al públic de l’exposició “La retirada. Exili, febrer de 1938”, que es podrà veure fins al 25 de novembre al Centre Cultural Terrassa. 


El següent acte programat serà la conferència “L’exili republicà català”, a càrrec de la historiadora Elisenda Barbé, investigadora del Centre d’Estudis Històrics Internacionals i especialitzada en l’exili. L’acte tindrà lloc al Centre Cultural Terrassa l’11 de novembre a les 19:30. 

Més actes

Una setmana després, el 18 de novembre, l’investigador Octavi Alberola pronunciarà la conferència “Exili i resistència” al Centre Cultural Terrassa. Alberola, qui va viure la guerra i l’exili, ha fet importants aportacions a l’anàlisi d’aquesta època de la nostra història tant en termes polítics com historiogràfics. 

El 25 de novembre, a l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa es podrà veure el documental “El comboi dels 927”, comentat per la seva directora, Montserrat Armengou, i se celebrarà una taula rodona amb testimonis de l’exili. El reportatge d’Armengou relata el periple del prop de miler de refugiats a França, molts d’ells catalans, que van anar a parar a Mauthausen a principis de la segona guerra mundial. 

El programa es completa amb una MOSTRA DE LLIBRES SOBRE L’EXILI a totes les biblioteques municipals, entre el 17 i el 29 de novembre, i l’ITINERARI “LA GUERRA CIVIL A TERRASSA”, una visita guiada pels espais de la ciutat que van jugar un paper destacat durant la Guerra Civil, com ara el Vapor Ventalló, el Gran Casino, el Círcol Egarenc o l’Ajuntament. L’activitat tindrà lloc el 30 de novembre.

 

Participació