José Marià Murià obre el curs sobre els 75 anys d'exili

Òmnium i Centre d'Estudis Històrics de Terrassa porten al nebot de la també escriptora Anna Murià, que va passar a la ciutat els darrers anys de la seva vida

per La Torre , 3 de novembre de 2014 a les 08:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El proper dimarts 4 de novembre comença al Centre Cultural Terrassa el curs sobre els 75 anys de l'Exili republicà català organitzat per Òmnium Terrassa i el Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, i que es desenvoluparà els dimarts de novembre de 19:30 a 21:00. 

L'encarregat d'obrir el curs serà l'acadèmic mexicà d'origen català José Maria Murià, escriptor i historiador de Jalisco que acaba de publicar el llibre Per què en sóc? i que va ser el màxim responsable que Catalunya fos el país convidat a la Fira Internacional del Llibre a Guadalajara (Mèxic). Es dóna la circumstància que José Maria Murià és nebot de la també escriptora Anna Murià, que va passar a Terrassa els darrers anys de la seva vida. José María Murià Rouret (Ciutat de Mèxic, 17 d'agost de 1942) és un historiador mexicà, que no ha renunciat ni a la nacionalitat mexicana de naixement i cultura, ni a la catalana d'herència familiar i convicció.


Fill del militant d'Estat Català Josep Maria Murià i Romaní i d'Anna Rouret, exiliats arran de la Guerra Civil. La família Murià va constituir un pol d'activisme permanent i altament compromès, imprescindible per entendre la defensa de la catalanitat i dels ideals republicans des de l'exterior al llarg dels quaranta anys de franquisme.


També va destacar en el manteniment de les relacions entre exiliats de la diàspora repartits arreu del món. José María Murià Rouret estudià filosofia i lletres a la Universitat de Guadalajara i ha estat investigador de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història, així com director general de l'Arxiu, Biblioteca i Publicacions de la Secretaria de Relacions Exteriors de Mèxic. Com a docent, ha estat professor de la Universitat de Guadalajara, de l'Escola Normal Superior de Guadalajara, professor visitant de la Universitat de Puerto Rico i de la de Monterrey, de l'Escola Nacional d'Antropologia de Mèxic, de la Universitat Autònoma de Mèxic.

S'ha especialitzat en la història de l'estat de Jalisco (i Nueva Galicia, a Mèxic), la charrería (activitat eqüestre que és l'origen d'esports americants com el rodeo) i sobre el tequila. Des de 1991 a 2005 fou president del Colegio de Jalisco.

El 1993 fou nomenat membre de l'Acadèmia Mexicana de la Història (n'ocupa la cadira No30; el treball que hi va llegir fou "Centralismo e historia", i de 1993 a 1995 fou president del Consell de Cronistes de la ciutat de Guadalajara. De 2004 a 2006 fou regidor del municipi de Zapopan (Jalisco).

El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi i l'any 1996 el premi Joan B. Cendrós d'Òmnium Cultural. A Mèxic té el Premio del Consejo Mexicano de Ciencias Históricas, la medalla al Mérito Histórico Capitán Alonso de León i és membre corresponent de la Legión de Honor Nacional de México.

La seva implicació ha estat decisivia perquè Catalunya fos la convidada d'honor a la Fira Internacional del Llibre (Guadalajara, 2004) i a la Fira Internacional del Llibre d'Antropologia i Història (Mèxic, 2009).

També ha estat l'artífex perquè el Govern català hagi reconegut institucionalment el paper de l'exili.

 

Participació