Armengou dóna veu a les víctimes del Valle de los Caídos

La periodista vallesana va oferir una masterclass sobre el periodisme d'investigació amb motiu de la projecció del documental "Avi, et trauré d'aquí!" en el certamen organitzat a la ciutat colombiana

Lluïsa Tarrida
24 d'octubre del 2014
Actualitzat el 25 d'octubre a les 7:01h
576_1414147256capture-20141024-122405
576_1414147256capture-20141024-122405
El documental "Avi, et trauré d'aquí!", del qual Montse Armengou n'és coautora juntament amb Ricard Belis, s'ha projectat aquest dijous dins de la secció "Sessions especials", en l'edició del "Festival Docs Barcelona + Medellín", que s'està duent a terme del 20 al 26 d'octubre a la ciutat colombiana.

Armengou, a més, ha estat convidada a participar en el festival. La periodista vallesana va intervenir en una "Master Class" titulada "El periodismo de investigación como herramienta de recuperación de la memoria histórica y reparación de las víctimas". En la seva ponència, va explicar que "jo no faig documentals del passat, faig documentals del present. Bussejo en el passat i em reivindico com a periodista".

Referint-se al documental "Avi, et trauré d'aquí", va subratllar que "no ens agrada parlar de víctimes, parlem d'homes que tenien somnis, va ser el botxí qui les va convertir en víctimes" i afegeix que "molts cops els testimonis orals són la cola que permet encaixar les peces del trencaclosques, a vegades es perden peces però no per això les has de renunciar a muntar-lo". 

Inaugurat el 1959 i presentat com un monument a la reconciliació, el règim franquista no va dubtar a profanar tombes i fosses de víctimes de la Guerra Civil –nacionals i republicans- per farcir aquell immens mausoleu. El Valle de los Caídos s’ha convertit en la fossa comuna més gran d’Espanya. El documental d'Armengou ressegueix la lluita de Joan Pinyol, nét d’un republicà que va ser exhumat de la fossa on estava enterrat i portat per força al Valle de los Caídos, sense el coneixement ni el consentiment dels seus familiars.