Sobre la morositat en el pagament de les rendes de lloguer

La Torre
23 d'octubre del 2014
Supòsit real presentat davant d'un dels tribunals de Terrassa:
Data contracte arrendament: 17/01/2014
Data presentació demanda: 06/05/2014
Data admissió demanda: 28/05/2014
Data judici: 01/09/2014
Data llançament: 21/11/2014

Aquest seria el curs normal des que s'inicia una demanda de desnonament per impagament de rendes fins que aconsegueixes data de llançament per recuperar la possessió. Clar que en d´altres ocasions els terminis poden ser encara molt més llargs. Diguem que en aquest cas, el client pot sentir-se afortunat.

En aprovar-se la llei “ 4/2013, de 4 de Junio, de medidas de flexibilizacióny fomento del mercado de alquiler de viviendas”, el govern es va omplir la boca afirmant que amb aquesta nova regulació els terminis es reduirien considerablement i la premsa es va fer ressò d´aquesta afirmació. Però el cert és que “el desnonament exprés” igual que com va passar amb el “divorci exprés”, no existeixen i per molt que el legislador s'esforci a reduir els terminis, els Tribunals de Justícia estan col·lapsats i se'ns mostren incapaços de resoldre amb la mateixa celeritat que la llei els marca.

Aquesta mateixa llei preveia, com a element innovador, la creació d'un registre de sentències fermes d'impagament de rendes de lloguer quina regulació i funcionament es deixava per un posterior Reial Decret. Aquest registre hauria de permetre que cap altre propietari de bona fe llogui la seva propietat a personatges com la llogatera de la meus clients, de la que només us diré que no va tenir ni la dignitat de pagar el primer mes de renda.

No em refereixo a un registre d'aquells arrendataris que ara, a causa de la crisi actual, no han pogut atendre els rebuts de lloguer però que fins ara havien complert escrupolosament amb les seves obligacions. Em refereixo a aquells personatges, professionals del tema, que van llogant els pisos, deixant els anteriors habitatges destrossats, bruts i amb totes les rendes pendents de pagament i que els abandonen tan aviat com s’acosta la data de llançament. Això si, sense lliurar les claus ni tampoc donar-ne les gràcies.

Des de l’aprovació de l’esmentada llei, és a dir, des de juny del 2013 fins ara mateix, no s'ha dictat el Decret que hauria de crear i regular el funcionament d'aquests Registres. Ja ha passat un any i quatre mesos. Em pregunto quant de temps més haurà de passar perquè tot plegat no quedi en una declaració d'intencions.

Judit Serra

Mireia Serra Advocats