Terrassa, al Mobile History Map

Alumnes de primària i secundària descriuen i geolocalitzen sobre un mapa interactiu (consultable via web i mòbil) punts estratègics del patrimoni monumental català | Al Vallès Occidental només hi ha fins ara dos elements ressenyats, un dels quals és el Monument de la Dona Treballadora

Lluïsa Tarrida
16 d'octubre del 2014
Actualitzat el 17 d'octubre a les 7:13h
Captura del web Mobile History Map on es pot veure els punts estratègics marcats
Captura del web Mobile History Map on es pot veure els punts estratègics marcats

Mobile History Map és un projecte de Georeferenciació col·laborativa del Patrimoni cultural (Material i immaterial) recollit per les escoles de Catalunya, amb la finalitat que pugui ésser consultat per la ciutadania des d’una APP específica i des d’un dispositiu mòbil.

Es tracta d'una de les àrees de treball d’mSchools, iniciativa impulsada per Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració de Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i GSMA per contribuir a l’èxit educatiu i potenciar les oportunitats d’aprenentatge amb l’adopció de les tecnologies mòbils com instrument d’innovació educativa. 

Eina de consulta 

Fitxa sobre el monument egarenc



MHM és una proposta educativa que permet l'aplicació de solucions mòbils a temes no tècnics i l'àmbit de les humanitats, convertint-se així en una eina transversal. Amb MHM alumnes, professors i institucions documenten i creen conjuntament continguts sobre el seu entorn mitjançant l'ús de la tecnologia mòbil. Aquests continguts, que estaran disponibles en català, castellà, aranès i anglès, s'incorporen sobre el mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICC).
 
Els alumnes recopilen dades en text, imatges i vídeo que seran validats pel professorat i estaran disponibles al MHM. Aquesta informació serà accessible a tots els ciutadans que disposin de l’App gratuïta. MHM vol ser una eina de consulta oberta i útil sobre el patrimoni català, i és per aquest motiu que es prima el rigor en els processos de creació, validació i publicació de continguts, i l'accés des de web i mòbil.

De moment, fent un cop d'ull al mapa podem comprovar com a Terrassa ja hi ha geolocalitzat un element patrimonial. Es tracta del Monument a la Dona Treballadora, ubicat a la carretera de Matadepera i obra d'Andreu Alfaro. Al web s'hi pot llegir una fitxa completa sobre l'escultura amb català, castellà i anglès així com una imatge del monument i una explicació amb àudio. Al Vallès només hi ha una altra monument ressenyat fins al moment, la Masia de Ca n'Alzamora, ubicada a Rubí. 


Geolocalitzar els Castellers o els museus
 
La introducció de MHM a les aules catalanes el curs 2014-2015 es produeix després que el passat curs es desenvolupés el projecte pilot -entre els mesos de maig i juny de 2014- a 29 centres de secundària de Catalunya, amb la participació de 81 docents. En aquest període de prova es va desenvolupar el contingut dels primers punts geolocalitzats sobre el mapa. Els Castellers (patrimoni cultural), Montserrat (patrimoni monumental) o el Delta de l'Ebre (patrimoni natural) són alguns dels punts que ja es poden consultar a la web i l'app del projecte.
 
Dins del curs 2014-2015, en una primera fase, es desenvoluparan i geolocalitzaran continguts sobre 455 punts patrimonials de Catalunya, proposats per la direcció general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura. Durant aquest període qualsevol centre pot inscriure’s i sol·licitar la formació específica per a docents que ofereix el programa. Aquesta instrucció s'enfoca a la creació de continguts i l'ús de la plataforma i permetrà que el 2015 MHM estigui en ple desenvolupament.