La UPC se situa entre les 500 millors universitats del món

Es manté líder estatal en el camp de l’Enginyeria i en les disciplines d’Enginyeria Elèctrica i d’Enginyeria Civil, i es posiciona per primer cop en la de Física

La Torre
16 d'octubre del 2014
El 10 d’octubre s’ha fet públic la darrera edició del Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities, elaborat per la National Taiwan University i conegut com a NTU Ranking o Rànquing de Taiwan. Aquest rànquing, encapçalat un any més per la Universitat de Harvard, posiciona les 500 primeres universitats del món -concretament, en el lloc 445- a partir de l’avaluació de la seva producció científica, tenint en compte una sèrie d’indicadors bibliomètrics a partir de la base de dades Web of Science, de Thomson Reuters. 

La metodologia combina indicadors bibliomètrics que consideren tant els resultats a llarg termini com els més recents, si bé la classificació general que situa la UPC en el lloc 445 és la que té en compte el valor absolut dels quatre primers indicadors que apareixen a la taula següent i que són, d’una banda, els de productivitat científica: el nombre d’articles publicats els últims 11 anys (2003 al 2013) i el nombre d’articles publicats durant el 2013; d’altra banda, té en compte dos indicadors que fan referència a l’impacte de les publicacions: el nombre de citacions rebudes en el mateix període 2003- 2013, i el nombre de citacions rebudes els últims dos anys (2012-2013).

Pel que fa a les classificacions per camps i disciplines, aquest rànquing posiciona les universitats en un màxim de 300 rangs, en funció de la seva puntuació. Enguany, la UPC s’ha situat de nou entre les 100 millors universitats del món en el camp de l’Enginyeria, àmbit que lidera a Espanya i en el qual ha escalat del lloc 103 al 92 respecte a l’edició anterior, per sobre del lloc 95 que va ocupar en l’edició de 2012. Al campus de Terrassa de la UPC s'estudien 22 graus i hi ha 39 grups de recerca.

La UPC es posiciona en l’edició de 2014 en un total de nou disciplines, una més que en l’edició anterior. D’aquestes nou continua liderant, en el sistema universitari espanyol, la d’Enginyeria Elèctrica (en el lloc 46 del món) i la d’Enginyeria Civil (en el lloc 59 del món).  Pel que fa a la resta de disciplines, es posiciona com la primera politècnica estatal en les de Ciències de la Computació (en el lloc 46 del món); Matemàtiques (92); Ciència dels Materials (228), Ciències de la Terra (274 mundial) i Física (297), disciplina en la qual s’ha posicionat per primer cop en aquest rànquing. Així mateix, se situa com la segona politècnica estatal en les disciplines d’Enginyeria Mecànica (en el 102è lloc del món) i d’Enginyeria Química (lloc 150è del món).