Donació de 7.000 ulleres per a persones sense recursos

El Centre Universitari de la Visió ha atès des d'inicis d'any i sense cap cost 1.400 usuaris | El servei és possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i fabricants del sector de l’òptica

La Torre
15 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 8:19h
Núria Tomàs rebent la donació de l'empresa Xavier Garcia Barcelona
Núria Tomàs rebent la donació de l'empresa Xavier Garcia Barcelona | Foto: UPC

Núria Tomàs rebent la donació de l'empresa Xavier Garcia Barcelona Foto: UPC


Xavier Garcia Barcelona va realitzar la donació de 7.000 ulleres a Núria Tomas, directora del Centre Universitari (CUV) de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa. Gràcies a aquestes 7.000 ulleres i a la col·laboració desinteressada d’altres empreses del sector, els estudiants de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) podran realitzar les seves pràctiques clíniques obligatòries atenent persones amb problemes visuals sense recursos econòmics procedents de més de 50 organismes assistencials (assistències socials d’Ajuntaments i altres institucions).

A finals d’aquest any, el Centre Universitari de la Visió (CUV) haurà atès sense cap cost per a l’usuari més de 2.000 persones. Aquesta xifra suposa consolidar un augment de més del 400% en els darrers cinc anys. La major part dels pacients atesos surt de la consulta o de la revisió amb ulleres proporcionades de manera desinteressada per fabricants que col·laboren amb el CUV. 

La crisis econòmica i la salut visual

L’any 2008 el nombre de persones que es va beneficiar d’aquest servei va ser de 563. L’any següent, aquest nombre va ascendir fins a les 877. Durant els tres anys següents (2010, 2011 i 2012), la xifra ha estat cada any superior a les 1.100 persones ateses. Aquest any ja s’han atès 1.400 persones i la direcció del CUV preveu que a finals d’aquest any seran més de 2.000 les persones amb dificultats econòmiques que hauran acudit al CUV per obtenir assistència sanitària visual.

El servei que presta el CUV és possible gràcies a la col·laboració dels ajuntaments i d’alguns fabricants del sector de l’òptica, que proporcionen les ulleres i les lents oftàlmiques. A més, els ajuntaments fan una petita aportació econòmica per usuari que contribueix a finançar les despeses que genera la prestació d’aquest servei. Actualment són 21 ajuntaments -entre els quals hi ha el de Terrassa i el de Viladecavalls- i 13 entitats a través d’un conveni signat amb la UPC i es preveu que aquest any, conjuntament, sobrepassin els 50.

Tant les lents oftàlmiques com les muntures que es proporcionen són noves i els usuaris poden escollir la muntura d’un petit mostrari. Si les característiques del pacient ho requereixen, es proporcionen lents especials, como ara de pes i gruix més reduït per a pacients amb graduacions molt altes o materials orgànics més resistents per a infants. Les lents i les muntures també provenen de les donacions realitzades per empreses del sector.

A més dels pacients derivats per les entitats i ajuntaments col·laboradors, el CUV ha realitzat revisions a més de 150 nens i nenes procedents de Bieolorússia i el Sàhara en col.laboració amb ONGs i els ha proporcionat compensacions òptiques en cas necessari.

Les entitats civils col·laboradores són Actua Vallès, Associació AntiSIDA, Associació Raval Obert, Associació Social FORMA21, Càrites Terrassa, Centre d’Acollida Assís, Centre Joan Salvadó Gavina, Centre Obert Heura,Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació ESCO, Fundació LAR, FUPAR, Fundació Privada Terrassenca, Taller Auria i SCCL.