Terrassa s'afegeix a la celebració del dia mundial de la Visió

La Torre
08 d'octubre del 2014

Olga Martínez amb els nois i noies de l'Escola La Roda que han llegit el conte Foto: UPC


El proper dia 9 d’octubre es celebra a tot el món el dia mundial de la Visió, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB). La Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona tech (UPC) s’adhereix a aquesta celebració a través dels actes que organitzen la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra Unesco de la UPC en Salut Visual i desenvolupament. 
 
En el món existeixen prop de 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Aproximadament el 90% d’aquestes es concentra en països en desenvolupament i el risc de deficiència és significativament més alt en les dones que en els homes. Aquestes dades són suficientment greus com per sensibilitzar globalment a la població mundial en el dret a veure. Per això, l’OMS i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB) impulsen a tot el món “El dia mundial de la visió”. Aquest any el lema és  “No mes ceguesa evitable: Salut Ocular Universal”.
 
Els organitzadors remarquen, però, que des de l’inici de la campanya internacional, les tasses mundials de discapacitat han disminuït gràcies a una actuació concertada de salut pública que redueix les discapacitats visuals. De fet, segons la mateixa OMS i l’IAPB, tenint en compte que gran part de la discapacitat visual va lligada a l’edat, de no haver existit una intervenció la xifra hagués augmentat.
 
El 75% de la ceguesa es prevenible i/o curable

Amb tot, la prevenció és el gran repte al que els experts en Ciències de la Visió s’enfronten ja que el 75% de la ceguesa és prevenible i/o curable. Aquest és l’objectiu que des de l’any 1999 persegueix el programa “Visió 2020: El Dret a Veure” de la Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Internacional de Prevenció de Ceguesa (IAPB), promogut anualment a través de la campanya de sensibilització del “Dia Mundial de la Visió” que es celebra a escala internacional el segon dijous de mes d’octubre.
 
La Universitat Politècnica de Catalunya·Barcelona Tech (UPC) sempre ha participat activament d’aquesta jornada a través de la seva Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), el Centre Universitari de la Visió (CUV) i la Càtedra Unesco de la UPC en Salut Visual i desenvolupament, les quals han dissenyat enguany un programa d’activitats que tindran lloc a la ciutat de Terrassa. El programa d'actes d'aquest dijous és:
 
De 9:00h a 14:00h i de 15:00 a 19:00h - El CUV surt al Carrer. Es realitzarà el taller JOC D'ULLS a càrrec de la Càtedra Unesco de Salut Visual i Desenvolupament dirigit a l'alumnat de 4rt de primària de l'Escola TECNOS i al públic en general. 
Lloc: Plaça Vella de Terrassa.
 
11:00h a 14:00h - Xerrada "Visió i aprenentatge" i Tallers de "Prevenció en salut visual" i "Muntatge d'ulleres" a càrrec de les professores M. Augé i M. Fransoy, dirigit a l'estudiantat de 1r. batxillerat de l'Escola Pia de Terrassa. Lloc: Centre Universitari de la Visió. (Pg, 22 de juliol. 660. Terrassa)

Aquest dimecres, la UPC ha acollit la presentació i lectura del conte "El gat i la lluna" a càrrec de l'Olga Martínez. En la lectura del conte hi han participat quatre nens de 4art de Primària de l'Escola La Roda de Terrassa.

L’Olga Martínez fa 4 anys va patir una pèrdua severa de visió però va decidir continuar amb la seva activitat creativa. Olga Martínez va crear el projecte DIScapacitART 1.0. i ara ha posat en marxa un  projecte de divulgació de la discapacitat visual per les escoles anomenat  MIRA’M.

Per a Olga Martínez “La discapacitat visual no limita la creació artística, perquè l’art sorgeix precisament de l’enfrontament de l’artista amb els seus límits, siguin quins siguin” explica Martínez.