Els 75 anys de la Guerra Civil al Vallès, protagonista de 'Vallesos'

per La Torre , 29 de setembre de 2014 a les 10:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Acte de presentació de la revista Vallesos Foto: Rotary

El Rotary Club de Terrassa va acollir la revista-llibre "Vallesos: Gent, terra i patrimoni", que ha estat reconeguda aquest any amb el premi a la millor revista catalana en el marc de la 1a  Nit de les Revistes i la Premsa en Català, organitzada conjuntament per primer cop per totes les associacions del sector, entre mig de més de 500 publicacions que s’editen al país.
 
En el decurs de la presentació, el periodista Vicenç Relats, i l'editor de la publicació, el filòleg Ramon Vilageliu, van glosar l’esperit d’aquesta revista que ja va pel número 7.
 
El número que actualment "Vallesos" té al carrer i que va ser presentat al Rotary dedica la carpeta central a fer memòria dels 75 anys del final de la Guerra Civil al Vallès, amb cròniques dels fets locals més destacats ocorreguts durant la retirada republicana i l'ocupació franquista, amb valuosos testimonis personals dels patiments viscuts.
 
Després d'una crònica general de la retirada i l'ocupació sobre el mapa vallesà, en que el Vallès va passar a ser front de guerra, es documenta com la Legió Còndor de Hitler es va establir des del 27 de gener i durant tot el mes de febrer de 1939 a Sabadell, que va fer servir el seu aeroport per bombardejar la retirada republicana en el camí de l'exili cap a França. 
 
La carpeta també explica, amb un article del Jaume Valls, el retorn dels amos de les fàbriques a Terrassa que havien estat col·lectivitzades o com van viure els fets dos personatges de l’àmbit feixista terrassenc, com Ramon Matalonga i el Lluís Ventalló que van ser dels pocs vallesans que havien fet costat a l'Alzamineto franquista des del primer moment, mitjançant unes entrevistes de la Laura Pinyol als seus descendents.
 
L’acte va ser presidit per Josep Puy que va recordar que aquesta és la segona visita del Vallesos al Rotary i que "avui aquesta revista és més necessaria que mai, ja que aporta cohesió i apropament a la realitat dels dos Vallesos, que alhora que són tant a prop a voltes són molt desconeguts pels mateixos que hi vivim".

 

Participació