Joseba Quevedo, president del Comitè Espanyol d'Automàtica

És professor i investigador de la UPC al Campus de Terrassa

La Torre
18 de setembre del 2014
Actualitzat a les 17:29h
El professor Joseba Quevedo
El professor Joseba Quevedo | UPC Terrassa

El professor Joseba Quevedo Foto: UPC Terrassa

Joseba Quevedo, professor i investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) al Campus de Terrassa, ha estat escollit president del Comitè Espanyol d’Automàtica (CEA), que aplega les principals universitats i centres de recerca de l’Estat en el sector de l’automàtica, la robòtica i la visió artificial. Quevedo presidirà la CEA durant els propers quatre anys.

El Comitè Espanyol d’Automàtica (CEA) és una associació sense ànim de lucre que te com a objectiu bàsic establir un marc per al desenvolupament de l’automàtica i la robòtica a l’Estat. A més d’actuar com a fòrum del sector, el CEA és  l’interlocutor estatal davant la Federació Internacional de Control Automàtic (IFAC) i canalitza les relacions internacionals dels tècnics i científics espanyols amb aquesta prestigiosa federació de societats que treballa en el control automàtic.

El CEA promou activitats científiques i de relacions entre universitat-empresa que  milloren les tecnologies relacionades amb l’automàtica i contacte als tècnics, empresaris  i científics involucrats.

Biografia

El nou president del CEA, Joseba Quevedo, és catedràtic d'Enginyeria de Sistemes i Automàtica des de 1990. Va cursar Enginyeria Tècnica en electrònica industrial a l’Escola Politècnica de Mondragon (Guipúscoa). És Màster (maîtrise) en Electricitat, Electrònica i Automàtica per la Universitat Paul Sabatier de Tolosa (França) i va realitzar  cursos de doctorat de l’especialitat en automàtica al Laboratori d’Anàlisi i d’Arquitectura de Sistemes (LAAS) del Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) francès, també a Tolosa,  entre els anys 1972 i 1976. Posteriorment, va realitzar  la tesi doctoral en informàtica a la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC l’any 1982.

Des de l'any 1979 és professor de la UPC, inicialment a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona i a l’Institut de Cibernètica, on va exercir com a sotsdirector. L'any 1989 es va incorporar a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Terrassa de la UPC (avui ETSEIAT) i, posteriorment, va desenvolupar la tasca docent a l’Escola Universitària d’Enginyers Tècnics Industrials de Terrassa de la UPC (avui EET).

Quevedo és fundador i membre del grup de recerca consolidat Sistemes Avançats de Control (SAC) i ha estat secretari de l’associació espanyola d’automàtica CEA-IFAC  entre els anys 1998 i 2002. El seu camp d’expertesa és el control avançat i la diagnosi en temps real de sistemes dinàmics. Ha publicat més de 350 treballs científics i ha estat responsable de més de 50 projectes d’R+D+i amb entitats públiques i privades. En aquest àmbit, va coordinar l’equip investigador que va guanyar el premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica 2001, convocat pel Consell Social de la UPC juntament amb la companyia Gas Natural.

Actualment dirigeix el nou centre especific de recerca de la UPC Center for Supervision, Safety and Automatic Control (CS2AC), format per més de 30 investigadors de la UPC, principalment del Campus de Terrassa, i que té la seu a l’Edifici GAIA. També va estar al capdavant del Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la UPC entre 1995 i 2001. Anteriorment va ser el primer delegat del rector de la UPC al Campus de Terrassa,  entre els anys 1993 i 1995 i entre els anys 2006 i 2010, així com sotsdirector d’Estudis de l’ETSEIAT, del 1991 al 1993.