Millora de l'activitat empresarial i la marxa dels negocis

La Cambra de Comerç presenta els resultats del segon trimestre de l'any

La Torre
17 de setembre del 2014
La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa fa públiques les conclusions del seu estudi de conjuntura econòmica corresponent al segon trimestre de l’any, així com també les expectatives dels empresaris de la demarcació territorial de Terrassa per al tercer trimestre. L’informe l’elabora la institució en col·laboració amb l’Idescat des de l’any 2003.
 
D’acord amb els resultats d’aquest estudi, es manifesta que es manté la tendència a la millora, tot i que encara persisteix en clima de recessió. El saldo negatiu per al conjunt d’activitats continua evolucionant favorablement i la tendència sectorial, fins i tot a la construcció, també evoluciona positivament durant aquest mateix període. 
 
En aquest sentit, en el transcurs d’aquest trimestre l’evolució dels valors negatius confirmen una tendència a la moderació amb -0,1 punts per al segon trimestre de l’any davant del -6,0 punts experimentat en el primer trimestre. La percepció global del clima millora per al conjunt de tots els sectors d’activitat, a excepció del sector serveis. El sector industrial continua millorant el valor de l’indicador sobre la marxa dels negocis passant de -4,7 punts el primer trimestre a -2,0 el segon trimestre de l’any, acumulant dos trimestres consecutius de moderació dels valors negatius. Tots els sectors industrials, excepte la indústria alimentària i la indústria de la fusta, suro, paper i arts gràfiques, han experimentat una millora dels indicadors durant el segon trimestre de 2014.
 
En el sector de la construcció, que encara manté la feblesa de l’activitat, el valor de l’indicador millora notablement passant de -34 punts el primer trimestre d’enguany a -5,5 punts en el segon trimestre. Pel que fa al sector del comerç, l’indicador de conjuntura torna a mostrar valors positius (+3,9 punts), després que durant el primer trimestre de 2014 presentés un valor d’11,0 punts negatius. Aquest canvis de tendència poden tenir origen en els factors estacionals.
 
Finalment, el de serveis ha estat l’únic sector que no ha presentat una evolució positiva durant aquest període. En el segon trimestre de l’any, aquest sector ha presentat valors negatius (-0,1 punts) després de que per durant el primer trimestre de 2014 experimentés un valor positiu de 0,5 punts.
 
Expectatives de futur 
 
La tendència de millora del clima empresarial es poden veure frenades per les valoracions de les expectatives per al tercer trimestre, que tornen a valors negatius (-1,6 punts) per al conjunt d’activitats econòmiques després d’assolir un valor positiu durant el trimestre anterior. Fins i tot, el valor de les expectatives per al tercer trimestre és inferior al valor de l’indicador de la situació actual (-0,1). Aquest resultat obliga a estar atents als valors dels indicadors dels propers trimestres i analitzar la seva evolució abans de valorar la tendència a la situació de recuperació econòmica.
 
El comerç és l’únic sector que manifesta expectatives positives, amb un valor de 5,7 punts, resultat derivat de l’estacionalitat en coincidir el proper trimestre amb el període de rebaixes d’estiu. Per la seva banda, el sector de la indústria mostra un valor d’expectatives per al tercer trimestre de 2014 de -3,6 punts, valor que és 1,6 punts inferior a la valoració del segon trimestre. Quant al sector de la construcció, presenta un valor d’expectatives de -16,6 punts que és 11,1 punts inferior al valor de l’indicador de valoració per al segon trimestre, fet que indicaria que la recuperació del sector encara no és ferma.
 
Pel que fa a l’ocupació, en conjunt ha evolucionat positivament i s’espera que es mantingui per al proper trimestre amb variacions segons el sector. Quant l’evolució del nivell de preus, aquest han experimentat un descens durant el segon trimestre i s’espera que segueixin aquesta tendència durant el tercer trimestre.
 
El valor de l’índex de confiança millora per setè trimestre consecutiu, passant de -1.5 punts el trimestre anterior a 0,4 punts positius el segon trimestre d’enguany. L’últim valor positiu es va donar el primer semestre de 2007, amb un valor de 14,6 punts. La millora del valor de l’índex es deu a la millora de la percepció de la marxa dels negocis per al conjunt d’activitats de la demarcació i l’evolució dels valors dels indicadors en els sectors del comerç i dels serveis, principalment pel que fa a l’ocupació.