Albert: «No ens calen màrtirs ni herois sinó gent ferma»

Els republicans han dut a terme aquest vespre l'acte en memòria de les persones que van perdre la vida a la nostra ciutat durant l'ocupació de les tropes borbòniques el setembre de 1713

Lluïsa Tarrida
04 de setembre del 2014
Albert, Sanglas i Maeso han presentat l'acte en record a les víctimes dels borbons Foto: Lluïsa Tarrida

Un any més, les seccions locals d’Esquerra i les JERC de Terrassa han volgut retre homenatge als màrtirs que, els dies 3, 4 i 5 de setembre de 1713, van lluitar per defensar la vila de Terrassa del saqueig i l'ocupació a mans de les tropes borbòniques de Felip V.

Aquest dijous 4 de setembre, poc abans que es donés inici a la Marxa de Troxes, davant la Casa del Poble ha tingut lloc l'acte per commemorar la data i dur a terme una ofrena floral en memòria dels que van defensar la vila egarenca aquell setembre de 1713. Hi han intervingut Jaume Maeso (membre de les JERC-Terrassa), Isaac Albert (candidat a l'alcaldia per ERC Terrassa) i Marc Sanglas (Diputat d'ERC al Parlament de Catalunya i Secretari de Política Municipal).

Maeso ha estat l'encarregat d'obrir la llauna recordant com molts joves avui en dia han de marxar a l'estranger per intentar guanyar-se la vida, les dificultats per accedir a les universitats públics a causa "de les elevades taxes", o els atacs "al model lingüístic que ens arriben des del govern espanyol. Atacs a la llengua i a la cultura d'arreu dels Països Catalans", i ha subratllat que l'estat "no té respecte per la identitat d'un poble, per això cal que estiguem units i no defallir. Volem votar. Aquesta és una justa reivindicació i un dret com a poble".

L'alcaldable republicà ha pres la paraula just després per afirmar que amb aquest acte es dóna "el tret de sortida al curs polític a la ciutat, i no cal que us digui que és necessari insistir i conscienciar tothom de la importància que tenen les properes setmanes per al país". Ha estat quan deia això que un home ha passat per davant de dels ponents i ha llançat un "Arriba España". Albert ha exclamat instintivament un "arriba" i ha prosseguit afirmant que "el procés no comença ara sinó que ho va fer fa molts segles. Fa molts i molts anys que Catalunya com a país va decidir deixar emprenta al món del que és i del que té" i ha afegit "hi ho ha fet lluitant, callant, pactant i sent submisos, però també ho ha fet sent revolucionaris. Ara estem a les portes de decidir si volem continuar existint o no".

"Si no ens deixen votar agafarem els carrers"

Albert ha subratllat que "el govern espanyol nega la nostra existència, i això no ho podem permetre. Ens sembla indígne i ridícul. Sabem que no és fàcil tirar endavant però no hem arribat fins aquí per fer-nos enrere". El republicà ha exclamat que "estem disposats a fer-ho tot per poder decidir. Els moments són difícils però no tan com els que van viure els nostres avis i besavis. No necessitem màrtirs ni herois sinó gent ferma i convençuda que honori els nostres avantpassats". Abans de cedir el micro a Sanglas, Isaac Albert ha recordat que és important que Terrassa es mobilitzi, perquè "la victòria només serà possible a nivell nacional si també ho fem possible a nivell local. Hem de mobilitzar la gent i hem d'anar a votar amb el convenciment de qui se sent poble i se sent lliure".

Per la seva banda, Sanglas, ha recordat que aquest 4 de setembre no celebrem "una derrota sinó un acte de resistència. Ens han intentat liquidar com a poble i l'única sortida que ens han deixat per resistir i seguir existint és la independència". El diputat vallesà ha fet incidència en què "s'han pensat que carregant contra el president Pujol acabarien amb el procés, però s'equivoquen de mig a mig, ans al contrari, l'han enfortit. El PP no és ningú per omplir-se la boca d'honradesa política i de la honradesa de les institucions quan han estat ells que han saquejat tot el que han pogut les institucions públiques".

Marc Sanglas ha acabat el seu discurs demanant "un acte de resistència, un gest de resistència al poble" i s'ha mostrat fermament convençut que "posarem les urnes. Aquestes o les de més endavant. I entre tots ens en sortirem. I ja els dic, que si no ens volen deixar posar les urnes, agafarem els carrers, i tard o d'hora estigueu tranquils que ho aconseguirem".

Un cop fets els parlament, s'ha procedit a l'ofrena floral i al cant dels segadors, per tot seguit desplaçar-se fins a la plaça Vella per participar a la Marxa de Torxes.