El bastó de les persones cegues té radar

La càtedra especialitzada en retinosi pigmentària Bidons Egara ha desenvolupat una nova tecnologia que avisa els invidents dels obstacles que hi ha a una certa altura de terra amb què ara topen

Josep Lluís Alonso
27 d'agost del 2014
Prova d'un prototip Foto: Bidons Egara

La Càtedra d'Investigació en Retinosi Pigmentària Bidons Egara de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, patrocinada per l'Empresa Bidons Egara de Viladecavalls, ha desenvolupat un bastó electrònic innovador, denominat Bastó Egara, per ajudar a la mobilitat de les persones que tenen problemes visuals.

La idea va sorgir d'Antonio Alarcón, un dels membres de la càtedra, que va començar a perdre visió i va expressar en veu alta que seria de gran ajuda disposar d'un bastó que ajudés a evitar els cops amb objectes que estan a una altura per sobre de la cintura o que pengen, i que són indetectables amb un bastó blanc de tota la vida.

Així va ser com l'equip d'investigadors va començar a des-envolupar aquesta innovació, en què han treballat durant un any i que és una novetat mundial, que ja està patentada. En el seu disseny i desenvolupament hi ha col·laborat un grup multidisciplinari, que ha tingut, a més, l'assessorament i ajuda de l'ONCE.

Com és sabut, el bastó blanc identifica les persones amb discapacitat visual i els permet desplaçar-se de forma autònoma. Guia els passos de les persones que l'usen i els facilita el rastreig i la detecció dels obstacles que es troben pel camí. No obstant això, només permet detectar obstacles que estan per sota de la cintura dels usuaris i que queden exposats a objectes alts o suspesos, com ara branques d'arbres, extintors, retrovisors de camions i autobusos, senyals de trànsit o altres indicadors.

Només amb les tècniques d'ús habituals del bastó no es pot evitar el perill que això suposa per a la integritat física.

En canvi, el nou instrument ideat per la Càtedra Bidons Egara permet detectar objectes mitjançant uns sensors que s'adapten al bastó i que milloren la seva funcionalitat, i ho fa, a més, d'acord amb les característiques específiques de cada persona, ja sigui per l'altura, per la forma de caminar, per l'amplada d'espatlles, etcètera. 
   
De fet, els investigadors han desenvolupat un mànec que incorpora aquesta nova tecnologia i que s'acobla als bastons de sempre. Quan apareix un obstacle, emet un avís que es detecta fàcilment, mitjançant un sistema innovador de vibració.

Aquest nou instrument, que ha estat desenvolupat també en estreta col·laboració amb persones cegues, inclou importants mesures de seguretat i disposa de programes de funcionament per facilitar-ne l'ús en diferents condicions, com, per exemple, a l'interior d'edificis o en entorns amb una gran densitat de persones (metro, edificis públics i d'altres). Porta una bateria recarregable d'alta capacitat, amb autonomia per a uns quants dies. I és totalment compatible amb tots els bastons blancs que existeixen en l'actualitat, la qual cosa facilita una ràpida familiarització i adaptació dels usuaris.
Els investigadors disposen de prop d'una desena de prototips. Segons informa l'empresari de Bidons Egara, Joaquim López, promotor de la Càtedra d'Investigació en Retinosi Pigmentària, ja que pateix aquesta malaltia, no és previst que la fase de producció pugui començar abans del pròxim mes de setembre.

El que és segur és que l'invent ha despertat grans expectatives, ja que pot contribuir a la seguretat i benestar dels futurs usuaris.

De fet, en la presentació pública que va tenir lloc al Centre Cultural BBVA de Terrassa, entre el centenar llarg d'assistents que van omplir la sala d'actes hi havia Xavier Heras, invident i que havia estat molts anys delegat de l'ONCE a Terrassa, i que hi va fer acte de presència amb un bon cop al front, que s'havia fet dos dies abans amb un senyal de trànsit torçat que hi havia al carrer, contra el qual havia topat.

Heras hauria desitjat haver tingut un d'aquests nous bastons, perquè li hauria estalviat l'accident i així ho va expressar aquell dia. Joaquim López, que és un bon amic seu, li ha promès que el primer bastó disponible serà per a ell i, de fet, quan aquest article vegi la llum és probable que ja el tingui.

“Quan tornin els prototips que s'estan utilitzant per a l'experimentació, un serà per al Xavier”, explicava a La Torre aquest empresari, afectat pel fort cop que havia sofert el seu amic.

El dia de la presentació es va muntar un circuit amb paranys al mateix Centre Cultural, per fer una demostració del seu funcionament. El van poder provar tant les persones que hi veuen, amb els ulls embenats, com els que no.

“La gent va al·lucinar”, assenyala López, recordant l'eficàcia que va demostrar el nou bastó. De fet, tenint en compte la importància d'aquest instrument, van assistir-hi la vicepresidenta del consell nacional de l'ONCE, Teresa Palay, i altres destacats representats d'aquesta organització, com el delegat a Catalunya.

Pel que fa a la possibilitat que els investigadors afegeixin noves prestacions al bastó en el futur, l'empresari Joaquim López diu que ara mateix no és possible dir-ho, però mai se sap. “En la investigació no s'hi poden posar límits", va indicar.