Estelades que ho aguanten tot

BanderaCatalana.cat va néixer ara fa poc més d'un any de la mà d'una colla d'amics egarencs que només volien una bandera resistent al sol i a la pluja

Lluïsa Tarrida
23 d'agost del 2014
El taller on es confeccionen les estelades resistents Foto: BanderaCatalana.cat

Cansats de col·locar bé l'estelada penjada al balcó o renovar-la cada dos per tres perquè havia perdut el color o perquè la pluja l'havia deixat inservible, una colla d'amics va tenir una idea original: crear una bandera que fos resistent a totes les inclemències meteorològiques. Va ser a partir d'aquí i després de fer diverses proves amb tintes i materials com Xavier Navarro amb un altre soci van decidir crear a mitjans del 2013 l'empresa BanderaCatalana.cat
 
El boca-orella va ser l'impuls necessari perquè aquests dos joves terrassencs decidissin apostar per no només fer estelades per a ells i els seus veïns sinó per a tots els catalans que ho necessitessin. Així va néixer una estelada de plàstic resistent i rígida dissenyada específicament per a l'exterior en balcons, façanes i parets. I basant-se en la seva pròpia experiència també van decidir crear-les en diferents mides i models i incorporar-hi els suports de fixació (uns ullets metàl·lics) que també es poden personalitzar.
 
La primera tirada inicial va ser de 10.000 banderes, repartides entre les tres mides estàndard que tenen, les quals es van exhaurir en poc temps. A partir d'aleshores, Navarro afirma que fan una tirada mensual d'unes 1.000 banderes, depenent de la demanda. "Estem sorpresos per la repercussió que ha tingut. Primer pensàvem que seria un producte estacionari, que només el vendríem per la Diada o per Sant Jordi però hem vist que no, que durant tot l'any té sortida".
 
Preguntat per La Torre per com rep les crítiques dels que diuen que es tracta negocis oportunistes, Navarro ho té clar: "Són oportunistes les botigues de gelats que s'instal·len a l'estiu? O aquells que venen aigua freda a la platja? Tot depèn de quina valoració en facis; el que jo tinc clar és que tot va començar per donar resposta a una necessitat personal, i que després vaig veure que podia ser un projecte propi i deixar de treballar en una empresa per compte d'altri i convertir-me en emprenedor".
 
Plataforma de productes
 
El producte principal de BanderaCatalana.cat són les estelades però amb aquest darrer any s'han incorporat diversos productes a la botiga en línia fins a convertir-se en una autèntica plataforma de productes relacionats amb la identitat catalana. "Passats uns mesos de l'inici del web ens van començar a arribar correus d'emprenedors demanant si a la nostra pàgina podríem vendre els seus productes. Vam decidir obrir el ventall perquè creiem que és bo donar una oportunitat a les persones que inicien una nova empresa", explica Navarro.

El passat mes de maig s'hi van incorporat més d'una vintena de productes, i es vol seguir creixent, ja que "l'objectiu és convertir-nos en un referent del marxandatge de productes catalans, sigui de decoració per a la llar, tèxtil o alimentació", afirma Navarro. "Volem que els catalans trobin un espai ple de productes de qualitat i fets per artesans o empreses catalanes", diu. A més de la botiga en línia, a Terrassa hi ha tres punts de venda físics: Casa de les Boines, Papereria Sant Jordi i a Orion Sistemes Informàtics.