Terrassa diu l'últim adéu a la cardiòloga Magda Heras

Filla de Màrius Heras, havia estat la cap de cardiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona | Havia escrit diversos llibres i articles mèdics amb la col·laboració de Valentí Fuster, present a la cerimònia oficiada a la parròquia de Sant Pere

Lluïsa Tarrida
05 d'agost del 2014
Centenars de persones s'han acostat a la parròquia per acomiadar Heras Foto: Lluïsa Tarrida

Dilluns, va morir víctima d'un càncer la cardiòloga Magda Heras Fortuny (Terrassa, 1953). Filla de Màrius Heras -figura destacada de l'associacionisme cristià egarenc i recentment Medalla d'Honor de Terrassa-, Magda Heras actualment era professora associada de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, coordinadora de la xarxa de recerca cardiovascular Heracles, membre de l'executiva de la Societat Espanyola de Cardiologia, co-directora del Màster de Cures Cardiològiques Agudes de l'Institut Internacional de Cardiologia, de la Universitat Catòlica de Múrcia i coordinadora d'àrea en el projecte Wikisca, que promou la creació del llibre electrònic col·laboratiu sobre el tractament de la síndrome coronaria aguda. 

La cerimònia ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a la parròquia de Sant Pere. L'església ha quedat petita -desenes de persones s'han hagut de quedar a fora- davant la gran quantitat de persones que s'han volgut acostar a dir-li l'últim adéu. Heras estava casada amb Marc García-Elias Cos, especialista en cirugia ortopèdica i traumatologia a l'Institut Kaplan, i tenia una filla.

Entre els assistents s'hi han pogut veure cares conegudes com el reconegut cardiòleg Valentí Fuster o el propietari de la Bruixa d'Or, Xavier Gabriel. També hi ha estat el sociòleg Salvador Cardús, que ha estat l'encarregat de llegir un text molt emotiu. Les germanes d'Heras també han volgut llegir unes paraules de comiat mentre que el germà, Lluís Heras -professor de cel·lo al Conservatori de Música- ha interpretat el preludi de la Suite n1 de Bach de Rostropovich. Així mateix, la cerimònia ha comptat amb la presència com a director del cor de Joan Casals i entre els músics hi havia Jordi Reguant.

Biografia
Del 1972 al 1978 va cursar els estudis de Medicina a la Unitat docent de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va fer la Residència en Cardiologia a l'Hospital Clínic de Barcelona. Doctorada en Medicina a la Universitat de Barcelona en 1986.
 
Del 1987 al 1989 va treballar com a Research Fellow al laboratori de recerca de la aterosclerosi a la Mayo Clinic de Rochester (Minnesota), EUA. Fins al 2011 ha estat cap de secció de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Té un màster en Direcció de Serveis Integrats per ESADE, i ha estat promoguda a la categoria de Fellow a les societats científiques American Heart Association, American College of Cardiology i European Society of Cardiology'
 
Des del 2004, va ser membre de la junta executiva de l'associació Acute Cardiac Care Association de la European Society of Cardiology. Com a tal, va dirigir la posada en marxa de l'examen Europeu per l'obtenció del títol d'especialista en el tractament de les malalties cardíològiques agudes, motiu pel qual, el 2013, li ha estat concedit el prestigiós premi ACCA Award per la Societat Europea de Cardiologia.
 
La trajectòria professional d'Heras l'havia portat fins als Estats Units Foto: Lluïsa Tarrida

Des del 2010 va ser editora en cap de la Revista Española de Cardiología, la revista mèdica amb el factor d'impacte més alt (3,204 punts) de totes les que es publiquen en espanyol en 2013.
 
En el camp de la recerca, ha liderat nombrosos estudis de laboratori i clínics multicèntrics sobre diversos aspectes cardiològics, alguns dels quals foren finançats per la Marató de TV3. Les línies de recerca promogudes són els registres de cardiopatia isquèmica a Espanya, la malaltia isquèmica en la dona, les diferències en la presentació clínica entre ambdós sexes i influència de l'estat hormonal en la dona, i el rebuig vascular en trasplantament arterial i regeneració cardíaca amb cèl·lules mare.
 
Ha publicat 26 capítols de llibres de Cardiologia i més de 280 articles científics en revistes especialitzades, alguns en col·laboració amb el doctor Valentí Fuster. En el camp de la divulgació científica, ha col·laborat en diverses ocasions en el programa Cardioactualidad de la cadena Cardio-TV, així com a la revista Corazón y Salud de la Fundación del Corazón.
 
Quatre capellans han estat els encarregats d'oficiar la cerimònia Foto: Lluïsa Tarrida