La Federació de Veïns 'sorpresa' pel projecte de Mútua Terrassa

La FAVT es mostra contrariada pel fet que l'entitat estigui en condicions d'assumir, a curt termini, "enormes costos" quan havia al·legat "dificultats econòmiques" per dur a terme ajustos de personal i serveis

La Torre
05 d'agost del 2014
Projecció de com quedarà la futura passarel·la sota el pont del Passeig Foto: FAVT

La Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) va reunir-se el passat 30 de juliol amb l'Ajuntament per parlar del projecte de Mútua Terrassa en el qual es preveu una passarel·la sota el passeig que uneixi l'edifici sociosanitari amb el recentment adquirit a la futura estació de FGC de Vallparadís.
 
En la reunió hi van ser presents la regidora de Planificació Urbanística i territori, Carme Labòria, acompanyada de l'arquitecte Toni Serra, i per la FAVT el president Emiliano, el vice-president Ramón, juntament amb Lola, David Lérida i Miguel Hidalgo, com a membres de la Junta i de la Comissió d’Urbanisme.
 
Recordar que l’origen del projecte data de principis d’any, quan la Generalitat va resoldre la Convocatòria de la Licitació de lloguer per un període de 50 anys, de les plantes superiors i el pàrquing de la nova estació FGC de Vallparadís, a favor de Mútua de Terrassa, que va ser l’única empresa que es va presentar i a més complia amb el Plec de Condicions de la licitació. A partir d’aquest fet, Mútua va decidir traslladar les seves Consultes Externes del carrer del Castell i altres serveis sanitaris de la seva competència a aquestes plantes superiors de l’estació.
 
Per a això, ha de construir i adaptar a l’estructura de l’estació un nucli que contindrà escales mecàniques i ascensors per accedir a les noves Consultes Externes i altres serveis sanitaris que se situaran en les Plantes. Així com també es realitzarà una espectacular passarel·la de cristall que unirà la primera planta de l'estació amb l'entrada d'urgències. Els projectes constructius de la passarel·la i del nucli de connexió amb les plantes de l’estació de Vallparadís han estat elaborades per un equip tècnic extern a l’Ajuntament i el seu cost ha estat assumit totalment per Mútua. 
 
En el passat ple municipal es van aprovar per unanimitat tres dictamens per desenvolupar el projecte -dos referents a la construcció dels equipamens i un sobre una modificació en el POUM per ampliar urgències-, els quals es troben a exposició pública fins a l'octubre per tarl que els ciutadans els puguin consultar i fer-ne les corresponents al·legacions.

Matisos al projecte
 
Des de la FAVT volen remarcar que les obres de la passarel·la, que es preveuen d'una durada de 4 mesos, tindran afectació en la mobilitat, perquè per fer-les s’inhabilitaran dos carrils de circulació del pont, quedant un carril de circulació per a cada sentit. Així mateix, l'entitat afirma que "a les plantes de l’estació no desapareixen les places d’aparcament, sinó que hi haurà 174 places d’aparcament, en principi d’ús públic, encara que la Gestió també la té Mútua que se suposa la cedirà a un operador".

La Federació de Veïns també vol clarificar que la utilització tant de la passarel·la com de les escales mecàniques i ascensors per accedir a les plantes de l'estació no estaran limitades als usuaris de Mútua sinó que serà d'accés públic.
 
Els tres milions d'euros pressupostats corresponen només a la construcció de la passarel·la i del nucli d'accés a les plantes de Vallparadís. La FAVT recalca que Mútua haurà d'afegir els milions que calgui per adaptar per a ús sanitari les plantes de l'estació.

Projecció del nucli de connexió entre passarel·la i estació de FGC Foto: Mútua Terrassa

La valoració de la federació

Des de la FAVT volen manifestar la seva crítica per la "mala actitud informativa de Mútua cap a nosaltres. Parlar amb les Associacions de Veïns afectades està bé però no és suficient ja que aquest projecte té unes dimensions colossals i els usuaris afectats són milers". L'entitat es queixa que no va ser informada d'aquest "projecte pioner".  
 
La federació de veïns afirma que valora "positivament que tots els projectes se sotmetin a exposició pública i que puguin veure’s fins al mes d’octubre. És important que tots els ciutadans puguin veure'l i al·legar si ho consideren adequat". Per la seva banda, expliquen que "estudiarem tota la documentació exposada i després d’això, la Junta decidirà si presentem al·legacions".
 
Des del punt de vista sanitari, la FAVT expressa la seva "sorpresa sobre el fet que Mútua estigui en condicions d'assumir, a curt termini, aquests enormes costos econòmics" i afirmen que "és poc coherent amb les dificultats econòmiques que la pròpia entitat ha dit tenir, conseqüència de les retallades de les administracions, i que han comportat ajustos de personal, tancaments temporals estivals de CAPS, espaiament de proves de control, i en conjunt una menor activitat hospitalària, que ha portat al fet que les seves llistes d’espera estiguin per sobre de la mitjana catalana i a les quals ha de donar solució".
 
Finalment, la FAVT demana a Mútua que "ja que es veu capaç d'escometre aquesta gran inversió econòmica per tal de millorar els seus serveis en el futur, volem que sigui conseqüent i dediqui també recursos, de forma immediata, a millorar l'atenció sanitària general als seus usuaris de la sanitat pública". D'aquesta manera, afirmen que "es podran reduir el temps de les llistes d'espera de persones que han de ser intervingudes quirúrguicament o d'aquelles que han de realitzar-se proves diagnòstiques".