CiU veu una provocació fer pagar l'escolarització en castellà

El grup nacionalista "denunciaa la deriva autoritària del Partido Popular, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, la seva deriva recentralitzadora i els atacs constants a la realitat nacional de Catalunya"

La Torre
21 de juliol del 2014
El grup municipal de CiU demana a la junta de portaveus "donar suport, de nou, al model lingüístic que es deriva de la Llei d’Educació de Catalunya, model d’èxit educatiu quant a la cohesió lingüística i social". També reclama "rebutjar fermament la provocació que representa el decret que obliga la Generalitat a pagar l’escolarització en castellà a qui ho demani en centres privats de Catalunya".

En tercer lloc es vol "denunciar la deriva autoritària del Partido Popular, tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, la seva deriva recentralitzadora i els atacs constants a la realitat nacional de Catalunya, especialment en un tema tan sensible com la llengua.

Justificació
"En el consell de ministres del passat divendres dia 11 de juny s’ha aprovat un decret de desenvolupament de la LOMCE que obliga pagar a cada família les despeses d'escolarització, transport i menjador, i en descomptar trimestralment aquests imports de les transferències ordinàries que l'Estat espanyol envia al govern de la Generalitat.

El decret també assenyala que totes les comunitats amb una llengua cooficial estaran obligades a garantir-hi l'ensenyament. Justament, la impossibilitat de garantir aquesta opció a uns cent mil alumnes de primària i secundària al País Valencià ha estat reivindicada sense resultat en els darrers anys. Considerem que aquesta mesura es un despropòsit i una provocació, que respon al total desconeixement i menyspreu de la realitat lingüística a Catalunya.

La manca de respecte per la realitat nacional catalana i la seva voluntat creixent d’autogovern, especialment en allò fonamental com la cultura i la llengua, ha estat unes constants dels govern de l’Estat Espanyol, d’un o altre color polític.

El darrer episodi del decret que hem esmentat és l’escarni a la voluntat del poble català, que s’expressa en la llei d’Educació de Catalunya, la LEC, que defineix clarament el model lingüístic dels centre de Catalunya, públics, concertats i privats, i que va obtenir un suport molt majoritari del parlament català.

El decret del govern de l’Estat espanyol s’inscriu en la política recentralitzadora del Partido Popular i en la seva dèria d’anorreament i negació de la nació catalana i de tota la cultura d’expressió catalana, valenciana, balear,. Això ha estat i és una constant en les mesures del Partido Popular allà on governen: política educativa a les Balears, i foment del secessionisme lingüístic a València i Aragó. Volem manifestar de nou el nostre total suport al model escolar d’immersió lingüística en català.

El model d’immersió lingüística en català ens ha permès evitar la segregació escolar i ha estat un factor decisiu de cohesió social, tal com han reconegut i avalat les institucions europees, diverses instàncies científiques i el sentit majoritari de la societat catalana. L’experiència directa dels centres educatius de Catalunya, així com totes les avaluacions realitzades fins ara, acrediten que aquest model no genera cap perjudici a l’alumnat, sinó que permet assolir nivells satisfactoris en el coneixement tant del català com del castellà."