Passola: «La gent que explica el 'no' ho fa poc i malament»

El film documental compta amb la participació d'entre els experts amb el periodista Vicenç Villatoro o el sociòleg Salvador Cardús | La data d'estrena als cinemes serà el proper 5 de setembre

Jordi Palmer / La Torre
13 de setembre del 2014
Actualitzat el 15 de desembre a les 20:20h
Fa poc més de dues setmanes, la directora i guionista Isona Passola va anunciar que la pel·lícula-documental 'L'Endemà', que explica com seria una Catalunya independent, arribarà el 5 de setembre als cinemes de Catalunya, País Basc i València. Ara, n'arriben les primeres imatges gràcies a la publicació del primer tràiler en què es pot intuir quina forma té aquest documental que pretén ser "nou, trencador, intel·ligent i amb humor".
 
El documental ha estat finançat a través de 'crowdfunding', i es considera la "campanya de més èxit d'Europa i la cinquena a escala mundial", que ha aconseguit reunir 345.000 euros en 40 dies provinents de 8.000 mecenes, segons ha informat aquest divendres la productora en un comunicat.

La productora, directora de cinema i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, ratifica el 'sí' a la consulta i a la independència de Catalunya en la pel·lícula documental 'L'endemà', presentada aquest dimecres als mitjans en una roda de premsa, on ha dit: "Estic donant arguments a favor del 'sí'".
 
El guió d'Isona Passola, David Cirici i Lluís Reales ofereix arguments a favor del procés sobiranista de Catalunya i exposa com hauria de ser aquest nou país amb l'ajuda d'experts en l'àmbit econòmic com Xavier Sala-i-Martin o Germà Bel, sociòlegs com l'egarenc Salvador Cardús, polítics com Raül Romeva o Ramon Tremosa o periodistes com el també terrassenc i col·laborador de La Torre, Vicenç Villatoro.

Opinions rigoroses
 
Passola alerta que tot i que hi ha “un cert independentisme fonamentalista”, cal tenir en compte que aquests son “només una part de l'independentisme”, i per això a 'L'endemà' ha optat per “donar veu a totes les opinions”, defugint de “l'independentisme que parla des de les ferides i que no ha entès que som en una etapa més constructiva i dialogant”.
 
Passola, que aquest dimecres ha presentat 'L'endemà' a la Fàbrica Moritz de Barcelona, ha defensat la tria dels testimonis que apareixen donant arguments sobre el futur de Catalunya. “'L'endemà' està feta per al consum intern”, ha deixat clar, tot assenyalant que si hagués fet la pel·lícula des de Madrid hauria estat “diferent”, però recordant que l'anterior documental 'Catalunya/Espanya' ja havia tractat el tema de les relacions entre les dues societats. 
 
En tot cas, la majoria d'arguments són favorables al dret a decidir, aspecte que Passola ha defensat perquè “la gent que explica el 'no' l'explica molt poc i molt malament, des de postures autoritàries i amb poca argumentació”. “Em moria de ganes de trobar algú que em digues per què Catalunya no pot votar i que ho argumentés bé”, ha lamentat, tot apuntant que a la pel·lícula hi ha “rigor en la informació” que es dóna.