Carrefour Terrassa comença la campanya de producció integrada

Pelegrí ha destacat l'aposta del Departament pels mètodes de producció respectuosos envers el medi

La Torre
18 de juliol del 2014
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, del president del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), Eliseu Muní, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit aquest matí, al centre Carrefour de Lleida, la presentació de la campanya 2014 de promoció de la producció integrada, en un acte que també ha comptat amb directius de Carrefour.
 
El Consell Català de la Producció Integrada ha posat en marxa, per quart any consecutiu, una campanya de promoció a 18 centres Carrefour de Catalunya per donar a conèixer als consumidors els beneficis dels productes de producció integrada.
 
La campanya es va iniciar el 4 de juliol i finalitzarà el 4 d’octubre. Es durà a terme als centres Carrefour de Girona, Glòries, Figueres, Lleida, Reus, Tarragona, Vallès-Terrassa, Barbarà del Vallès, Cabrera, Badalona, Gran Via, Manresa, Gavà, el Prat de Llobregat, Santa Susana, Rambla de les Flors, l’Ametlla i La Maquinista. Durant la campanya, els consumidors trobaran informació sobre el significat de la producció integrada i la manera d’identificar-ne els productes.
 
Les empreses certificades en producció integrada que participen a la campanya i hi destinaran producte etiquetat són Giropoma, SL; Cooperativa de Soses, SCCL; Actel, SCCL; Nufri SAT 1596; Grup Fruiter de Benissanet, SCCL, i Fruits de Ponent, SCCL.
 
Durant la presentació, el conseller ha explicat que “aquesta campanya de promoció pretén fer arribar al consumidor potencial de producció integrada un missatge clar i senzill perquè es familiaritzi amb aquest concepte, i comenci a diferenciar tots els productes etiquetats i produïts sota aquest distintiu”.
 
En aquest sentit, Pelegrí ha destacat l’aposta del Departament pels mètodes de producció respectuosos envers el medi ambient, ja que permeten obtenir productes d’una gran qualitat però alhora plenament sostenibles.
 
L’objectiu final, ha dit el conseller, és tendir a la minimització de residus. “Poder assolir aquest objectiu permetria al sector avançar-se a les exigències dels mercats i dels clients, que cada vegada demanen fruita amb menys residus, i ser, per tant, més competitius en el mercat”.
 
Segons Pelegrí, el futur passa per potenciar els mètodes de producció respectuosos envers el medi ambient i la salut dels consumidors. La producció integrada, juntament amb l’ecològica, formen part d’aquest paquet. “Protecció, qualitat i sostenibilitat són els conceptes que han de marcar l’agricultura dels pròxims anys”, ha afirmat el conseller.
 
Producció integrada
 
La finalitat de la producció integrada és obtenir productes d’alta qualitat, minimitzar l’ús de productes agroquímics, disminuir els residus i optimitzar els mètodes de producció mitjançant una integració total dels recursos disponibles. Permet garantir la salut del consumidor i, al mateix temps, respectar el medi ambient.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 1.710 productors de producció integrada i 56 elaboradors. Aquest tipus de producció compta amb 30.347,79 hectàrees. Els cultius majoritaris són la fruita dolça amb 13.832 ha i l’olivera amb 10.210,59 ha. La demarcació de Lleida concentra la gran majoria d’aquestes hectàrees.
 
Aquest any la campanya en punt de venda s’ha ampliat als establiments Plusfresc. D’altra banda, el Consell també retola les agrobotigues d’Actel i Fruits de Ponent i altres petits establiments, i les neveres d’enciam en quarta gamma de tres establiments de la cadena Makro.
 
D’altra banda, el conseller Josep Maria Pelegrí ha tornat a fer una crida a les autoritats franceses per a què vetllin pel compliment de la lliure circulació de mercaderies en el seu territori, després dels darrers atacs a camions amb fruita catalana; i també ha instat, de nou, la Comissió Europea (CE) per a què faci "la seva feina" fent complir una norma pròpia de la Unió Europea i per a què activi de manera urgent les mesures excepcionals davant de la crisi de preus de la fruita de pinyol. "Ningú no entén que en ple segle XXI a Europa no es pugui circular lliurement tant les persones com les mercaderies i el remei l'han de posar l'Estat francès i la Unió Europea", ha assenyalat Pelegrí.