El Festival de Cinema de Muntanya projectarà la pel·lícula més antiga

El cinema de Hollywood incorpora neu i esquís als actors de les seves pel·lícules

La Torre
21 de juliol del 2014
La que es considera la primera pel·lícula de muntanya serà aquest novembre a Torelló. És 'Cervino', un curt de 74 metres, equivalent a 6 minuts de durada, que es va enregistrar l'any 1901. Representa un grup de tres alpinistes, probablement guies, que surten de Zermatt i escalen el Cerví pel costat suís. Les imatges acaben a prop del cim. El curt serà a Torelló perquè l'International Alliance for Mountain Film l'ha restaurat precisament aquest any. Arribarà al Festival BBVA de Cinema de Muntanya en format digital per ser projectada com a peça única al costat de les millors pel·lícules de muntanya de l’any.

Amb 'Cervino' l'organització del certamen pretén posar en valor els orígens d'un esport i d'un gènere que actualment produeixen hores i hores d'imatges. Encara que només sigui de 6 minuts, les diferències tècniques, tant alpinístiques com cinematogràfiques, seran evidents per als espectadors una oportunitat única per viure i veure la història del cinema i de la muntanya.

Es desconeix l'autor d'aquesta joia encara que podria tractar-se de Franck Ormiston-Smith, un jove anglès pioner en el cinema de muntanya. Ormiston-Smith hauria visitat la serralada dels Alps tant el 1901 com el 1902, per a nombroses ascensions als cims més importants de la cadena acompanyat de tres guies i dos camàlics. Així s'especifica en un diari anglès d'aquella època, que fins i tot detalla el nom de dos dels guies: serien Christian Bohren i Christian Burgener, de Grindelwald.
 
També hi ha de novetat la secció +Xtrem que recollirà curtmetratges d’esports extrems enfocats cap a un públic més jove i que, de fet, escollirà en votació popular el film guanyador, només d’aquesta secció.

Estrelles a la neu, esquiadors de cine
A Hollywood també esquien i, en certa manera doncs, fan cinema de muntanya. Amb la intenció d'ensenyar com les grans estrelles del cinema s'han convertit, potser momentàniament, en alpinistes, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya proposa com exposició cabdal d’aquesta edició Estrelles a la neu, esquiadors de cine, una mostra que es podrà veure del 14 al 23 de novembre al Foyer del teatre Cirvianum.

Amb fons documental de l'arxiu del Festival i del Museo Nazionale della Montagna (Torino), descobrirem com des que Arnold Fanck als anys 20 va començar a rodar les primeres pel·lícules d'esquí, gairebé tots els gèneres cinematogràfics van optar per situar l'acció als cim més nevats. Estrelles de la gran pantalla van fer destacar estacions d'esquí i, a l'inrevés, professionals de l'esquí van intentar fer-se un lloc al món del cinema.

L'exposició és un recull de cartells, programes de mà i fotogrames de pel·lícules que han intentat seduir l'espectador en combinar grans noms com els de Gregory Peck, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Kirk Douglas i Robert Redford amb l'innegable espectacularitat dels esports de neu.

Cartells internacionals, als aparadors de casa
Com és un cartell d'un festival de cinema de muntanya de Polònia? Com ha evolucionat la tècnica per casar gràficament films i natura? Ho veurem clarament aquest novembre a Torelló perquè, en una producció de l'International Alliance for Mountain Film, els cartells més rellevants dels festivals homòlegs al nostre ompliran els aparadors dels comerços del municipi.

L'IAMF es va fundar l'any 2000 a Torí i treballa per la promoció, conservació i valorització del cinema del sector. Està formada per 22 membres, 21 festivals i un museu, que representen a 17 països d'Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Sud-Amèrica. El director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich, n'ostenta actualment la presidència.

Conveni de coorganització i patrocini
A la roda de premsa d'aquest dimecres també s'ha formalitzat el conveni de coorganització i patrocini entre el Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes de Sabadell, Manlleu i Terrassa i el BBVA per a l'edició d'aquest 2014; després que ja des de l'any passat el BBVA hi apostés i avalés així la continuïtat d'aquest certamen de renom internacional.

D'aquesta manera, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya citarà per 32a vegada els amants del cinema i la muntanya del 14 al 23 de novembre, en una edició que, novetats a banda, tornarà a dur a Catalunya els millors films del món en natura, muntanya i aventura. Durant deu dies, doncs, es projectaran pel·lícules d’alt nivell sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i documentals sobre etnografia i natura, així com també exposicions i xerrades especialitzades.

La relació de coorganització i patrocini amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA es remunta a l’any 2009 tant amb Unnim com amb una de les seves predecessores, Caixa Sabadell, malgrat que el vincle ja va començar amb les primeres passes del Festival: l’any 1983.