Els Castellers de Terrassa donen suport als Castellers de Riberal

«Si un dia Catalunya és Estat aixecarem una paret alta com el vaixell», van dir dos agents a membres de la colla castellera de la Catalunya Nord

DiariCasteller / La Torre
17 de juliol del 2014
Agents de la policia amb membres dels Castellers del Riberal Foto: Aire Nou

Els Castellers del Riberal (Bao, Catalunya Nord) van actuar el passat cap de setmana a Manacor, a les festes de Portocristo. En total, s'hi van desplaçar una setantena de persones, que formen part de la colla i de l'entitat Aire Nou. Just quan ja pujaven el vaixell per deixar enrere Palma de Mallorca, dos agents de la Policia Nacional van aturar al darrer membre dels Castellers del Riberal en pujar el vaixell.

Tal i com ha denunciat la colla a la seva pàgina web, els dos policies es van mofar de la colla de la Catalunya Nord assegurant que aquest concepte no existeix, així com «Catalunya tampoc existeix. Només existeixen Espanya i França». Els dos policies van seguir amb les provocacions amb afirmacions com aquesta: «Si un dia Catalunya és estat aixecarem una paret alta com el vaixell i qui vulgui passar haurà de pagar 200 euros. I vosaltres [referint-se als ciutadans de la Catalunya Nord] la Marine Le Pen us posarà el ganxo».

Segons els Castellers de Riberal, les provocacions van seguir i, tot verificant els cotxes, els dos agents van descobrir un adhesiu amb el CAT a la matrícula d'un dels cotxes, amb matrícula francesa. Els policies van assegurar que era il·legal, ja que «estem a Espanya i això és il·legal. Això és falsificació de documents oficials». Els castellers van provar de fer entendre que el cotxe no era espanyol, però la Policia Nacional va decidir trucar a la Guàrdia Civil, que amb la Policia Portuària van acordar multar als propietaris del cotxe i membres dels Castellers del Riberal amb 90 euros i amb l'amenaça que a Barcelona els esperaven per tornar a multar-los. A més a més, els van obligar a arrencar els adhesius de la matrícula.

Els Castellers del Riberal, però, van decidir respondre a les provocacions cantenat. El gros dels castellers ja  havia embarcat i va voler donar suport als retinguts per la policia amb crits a favor de Catalunya i entonant Els Segadors. La policia va decidir pujar al vaixell i augmentar el to de les seves amenaces, però al cap d'una estona, els agents van deixar que el vaixell salpés amb tots els integrants. Segons els casteller de la Catalunya Nord, el motiu principal és que les queixes de la colla pel tracte rebut ja corrien per la xarxa.

Les reaccions davant d'aquest fet han estat moltes al llarg d'aquesta setmana. Des de Terrassa, els Castellers de Terrassa han volgut expressar tot el seu suport a la colla de la Catalunya Nord a través del seu compte de Twitter: