Cuina 1714 recupera la gastronomia de fa tres segles

El president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, Lluís Rístol, ha estat present a la presentació d'aquesta iniciativa

La Torre
10 de juliol del 2014
Els participants a l'acte de presentació del projecte gastronòmic Foto: gencat.cat

Els actes de commemoració del Tricentenari del 1714 incorporen ja l’element gastronòmic amb la posada en marxa del projecte Cuina 1714 . Es tracta d’una iniciativa per sumar recreacions culinàries de plats de l’època, posats al dia, a les propostes de commemoració del Tricentenari, i especialment a l’entorn de la Ruta 1714 que gestiona el Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

La iniciativa ha estat presentada aquest migdia en un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, al qual també hi han participat el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; el president del Gremi de Flequers de Barcelona, Jaume Bertran; el secretari del Gremi de Pastissers de Barcelona, Antoni Bellart; la coordinadora de l’Associació Gastronòmica Cardona Cuina Montserrat Corberó; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chias; el president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, Lluís Rístol, i que ha estat conduit pel comunicador Marcel Gorgori.

Durant la presentació, el conseller Mascarell ha declarat que la iniciativa “Cuina 1714 marida precisament atributs de patrimoni material amb atributs del patrimoni immaterial que suposa la cuina i la gastronomia” els quals també són importants “per conèixer el nostre passat i també el nostre present i la nostra essència com a territori”. El conseller ha afegit que “recuperar la cuina també és una forma de recuperar la memòria col·lectiva i per aquesta són essencials quatre conceptes: la identitat, la creativitat, la prosperitat i el sentiment de comunitat”.
La finalitat principal del projecte Cuina 1714 és la d’aconseguir que molts dels restaurants existents a les viles, ciutats i escenaris per on discorren els itineraris turístics i culturals de la Ruta 1714 puguin oferir a les seves cartes receptes de cuina catalana típiques de principis del segle XVIII, de manera que els visitants i usuaris d’aquesta oferta puguin gaudir, alhora, de la història i del patrimoni, tant material com immaterial. Els restaurants que s’adhereixin al projecte podran escollir entre un total de 22 receptes de plats típics del segle XVIII, que han estat recuperades gràcies a un estudi rigorós de recerca històrica.