Inventari de totes les fonts de subministrament municipal d'aigua

Es porten revisades un total de 27 comarques, que inclouen 680 municipis entre les quals les localitats vallesanes

Lluïsa Tarrida
10 de juliol del 2014
L’Agència Catalana de l’Aigua està duent a terme un inventari de les fonts d’abastament d’aigua potable municipal de tots els municipis de Catalunya. Aquesta iniciativa, començada l’any 2012, ha permès revisar fins a la data un total de 27 comarques (Barcelonès, Baix Llobregat, Garraf, Anoia, els dos Vallesos, Maresme, Osona, Bages, Berguedà, Garrotxa, Alt i Baix Empordà, Gironès, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Camp, l’Alt Penedès, l’Alt Urgell, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, la Cerdanya, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Montsià), que inclouen un total de 680 municipis.

Aquest inventari permetrà analitzar els abastaments d’aigua de tots els municipis, unificar les dades existents, determinar la vulnerabilitat dels punts de captació i analitzar possibles solucions per garantir el subministrament d’aigua.

El coneixement detallat de l’equilibri entre la capacitat de subministrament i les demandes d’aigua permetrà també reduir la vulnerabilitat de les fonts d’aigua i analitzar possibles millores amb l’objetiu de homogeneitzar les garanties de subministrament d’aigua potable arreu del territori. S’han pogut identificar més de 2.900 captacions, de les quals 2.713 són subterrànies (pous i/o fonts) i 206 superficials (llacs i rius), mentre que també s’ha analitzat si les comarques disposen de connexió a xarxes supramunicipals.

Dels 680 municipis analitzats, s’ha evidenciat que 260 d’ells s’abasteixen únicament d’aigua subterrània, 197 de xarxa supramunicipal i de subterrània, 104 només d’aigua procedent d’una xarxa de subministrament supramunicipal; 63 d’aigua superficial i subterrània, 29 d’aigua superficial, subterrània i xarxa supramunicipal, 27 només d’aigua superficial i 4 d’aigua superficial i de xarxa supramunicipal.

Aquesta base de dades és necessària per tal de portar a terme les accions de transparència i accesibilitat de les dades als ciutadans, així com els treballs de gestió conjunta dels recursos d’aigua superficial i subterrànea, i la coordinació en l’ús dels recursos locals i regionals.