El gerent del Consorci de Residus, sota sospita

La jutge investiga si Francisco Fernández Ortega va fer càrrecs presumptament "irregulars" amb una targeta de crèdit de l'entitat | La Comissió Executiva del Consorci sol·licita dos informes d'intervenció

E.P./ La Torre
03 de juliol del 2014
La jutge del 'cas Mercuri' investiga el gerent del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, Francisco Fernández Ortega, per haver fet càrrecs presumptament "irregulars" amb una targeta de crèdit de l'entitat per un total de 26.150 euros entre el 2011 i el 2012, i exigeix a l'entitat que els justifiqui.
 
En una sentència a què ha tingut accés Europa Press, la titular del jutjat d'instrucció 1 de Sabadell (Barcelona), Beatriz Faura, considera que aquestes despeses són "com a mínim irregulars, i que fan dubtar sobre la seva plena licitud, motiu pel qual necessàriament han de ser aclarides i investigades amb més detall".
 
Es tracta d'extraccions en metàl·lic amb aquesta targeta d'entre 500 i 150 euros -sempre amb imports rodons- que es van fer entre el 18 de gener del 2011 i el 14 de desembre del 2012 que sumen 26.150 euros, segons l'informe dels Mossos d'Esquadra a què ha pogut accedir Europa Press. La jutge sospita d'aquests reintegraments ja que despeses com gasolina i menjars ja es carregaven en el mateix compte a part, i que desplaçaments i dietes eren abonats amb un altre sistema.
 
Per això ha sol·licitat al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental que presenti tiquets, factures, comprovants de despeses, albarans i qualsevol altre document que tinguin per justificar aquests reintegraments. A més, els exigeix que lliurin aquesta documentació als Mossos en el mateix moment en què els agents la demanin, perquè no puguin efectuar "alteracions o modificacions de la documentació", recull la sentència.

La jutge considera que "no és desgavellat" pensar que això pugui succeir, tenint en compte que Francisco Fernández Ortega encara és gerent de l'entitat. Davant d'aquests indicis, la Plataforma Lliure de Corrupció, que exerceix d'acusació popular al 'cas Mercuri', ha presentat al jutjat un escrit en el qual demana que se citi a declarar com a imputat el gerent, que en aquell moment era responsable de política del PSC de Sabadell i de l'entorn del llavors alcalde, Manuel Bustos, imputat en la causa.
 
Reunió d'urgència de la Comissió Executiva
 
Aquest dimecres es va reunir la Comissió Executiva del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental després que els jutjats estiguin investigant, en el marc de l’operació Mercuri, diferents despeses corrents realitzades per la Gerència del Consorci. En aquest sentit, el president del Consorci va convocar la Comissió Executiva per tal que el gerent del Consorci pogués donar les explicacions oportunes, així com anunciar diferents mesures empreses.
 
En el marc de la reunió, es va informar de la documentació entregada als jutjats i que consta bàsicament de la relació i les justificacions de despesa en les dates sol·licitades. A més, amb l’objectiu de tenir a l’abast més elements d’avaluació, s'han sol·licitat dos informes d’intervenció. El primer d’ells sobre la forma en què es realitzava i es realitza actualment el control de la despesa de les targetes de crèdit i de la bestreta del Consorci. El segon informe seria sobre el contingut lliurat als jutjats en relació a les despeses protocol·làries efectuades.
 
Tant els membres de la Comissió Executiva com el personal de la Gerència han reiterat la seva voluntat de màxima col·laboració tant amb el jutjat com amb la policia per facilitar-los totes aquelles informacions que els siguin requerides.