El mes del Tourmalet casteller

Els Minyons de Terrassa tenen una segona data encerclada, la Diada de les Santes a Mataró, el 20 de juliol

Gerard Recasens
09 de juliol del 2014
L'enxaneta fent l'aleta en l'impressionant nou de vuit dels Castellers de Vilafranca.
L'enxaneta fent l'aleta en l'impressionant nou de vuit dels Castellers de Vilafranca. | Jordi Bataller
Obrim el juliol i, amb ell, el segon semestre de l'any i el tram més apassionant de la temporada castellera. És el mes del Tour de França: emocions, esprints, ports de muntanya d'allò més vertiginosos... castellerament, també vivim el nostre Tourmalet particular que desemboca o bé en un agost encara més trepidant, o bé en unes setmanes de descans. Avui fem un cop d'ull al full de ruta de les nou colles de 9 aquest juliol.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ja ha carregat el primer gamma extra de l'any, no descansarà cap cap de setmana aquest juliol. Aquest diumenge a la tarda actuaran a Vila-seca i dissabte 12 a Altafulla, on a més de la colla local es trobaran amb els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Tarragona. El vespre del 19 de juliol està reservat a la ja tradicional actuació dels de la camisa rosada a les instal·lacions de l'Hotel Calypso de Salou. I, per acabar el mes, doblet: dissabte 26 a les Vivendes de la Colla Vella a Valls i diumenge, a Vilallonga del Camp amb la Jove de Tarragona.

Els Castellers de Vilafranca centraran al Tarragonès la preparació de la Diada de les Santes de Mataró, que és el seu plat fort del mes de juliol. Aquest dissabte visiten el Pla de la Seu de Tarragona, amb els seus amfitrions, els Xiquets, i els Castellers de Sants; i el cap de setmana següent reediten, un any més, el Baix Gaià Tour a Altafulla i a Torredembarra. Diumenge 20 és una de les dates marcades en vermell al calendari casteller de juliol: les Santes a Mataró.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona estrena el mes demà mateix, amb la primera diada intersetmanal de "Tarragona, Ciutat de Castells", a dos quarts de vuit del vespre al Pla de la Seu. Diumenge seran a Terrassa, a la Festa Major de la localitat vallesana, on també hi seran, a banda dels Castellers de Terrassa, els Minyons. Diumenge 13 de juliol actuaran a Torredembarra amb els ja esmentats Castellers de Vilafranca. Es prendran un cap de setmana de respir i, com la Vella, també faran doblet el 26 i 27 de juliol: dissabte a l'Avinguda Maria Cristina de Tarragona i diumenge, a Vilallonga del Camp.

Els Minyons de Terrassa, per la seva banda, tenen dues dates encerclades amb claredat aquest mes de juliol: la de la Festa Major, i la Diada de les Santes a Mataró, el 20 de juliol, a la qual volen arribar al màxim de revolucions possible.

La Colla Joves Xiquets de Valls té un calendari més tènue aquest juliol. Tan sols dues diades consten al calendari dels de la camisa vermella: el 13 de juliol a Banyeres del Penedès i el dissabte 19, a La Riera de Gaià, també amb els Xiquets de Tarragona. Uns Xiquets que sí que han preparat un juliol atractiu. Dissabte fan d'amfitrions al Pla de la Seu i el dia 12 visiten Altafulla. Pel mig, el dia 9, una altra de les diades del "Tarragona, Ciutat de Castells". Dissabte 19 visitaran La Riera de Gaià i diumenge 20, Bonastre per tancar el mes. La darrera setmana de juliol faran vacances.

Els Capgrossos sortiran ben poc del Maresme per preparar les Santes, que tenen la gran diada el diumenge 20, però que se celebren el 27 de juliol, quan la colla mataronina farà un pilar a ofici i una passada de lluïment a la tarda. Abans, però, aquest diumenge actuaran a Premià de Dalt i el cap de setmana del 12 i el 13 de juliol, tripleta d'actuacions: dissabte a la tarda a Sants, diumenge al matí a Premià de Mar i diumenge a la tarda a Arenys de Mar. Els Castellers de Barcelona es reserven les vacances per al mes d'agost i els espera un juliol dur. Diumenge 6, Vic; diumenge 13, al Raval; diumenge 20, al Poble Sec; dissabte 26, a Begues; i diumenge 27, a Sant Vicenç dels Horts. Els Castellers de Sants, per la seva banda, sí que encaren els darrers 15 dies de feina abans de les vacances. Encara actuaran aquest dissabte al Pla de la Seu de Tarragona i dissabte que ve a Sants, a la seva Diada d'Estiu.