La Diputació «rega» els municipis amb 50 milions

Aprova un nou programa de suport als seus 310 municipis, primant els de menys de 1.000 habitants

Bernat Ferrer
26 de juny del 2014
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, durant la presentació del nou programa. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Els ajuntaments de la demarcació de Barcelona rebran en els propers dies una injecció de diners inesperada. La Diputació ha aprovat un programa d'ajuda als seus 310 consistoris mitjançant el qual els finançarà amb un total de 50 milions d'euros, a repartir en funció de la seva població, que hauran de destinar majoritàriament a "inversions considerades financerament sostenibles", segons estableix la llei estatal. A més, els 94 municipis barcelonins de menys de 1.000 habitants rebran un tractament diferenciat -un fix de 25.000 euros-, a mode de discriminació positiva.

En funció d'aquest fons, per exemple, l'Ajuntament de Martorell, amb 28.000 habitants, rebrà uns 371.000 euros, que haurà de destinar en un 70% a obra sostenible (com podrien ser obres a la via pública, enllumenat públic, parcs i jardins, comerç, promoció turística...). El 30% el podrà utilitzar lliurement, en base al principi d'autonomia local, ja sigui a eixugar deute, ja sigui a pagar nòmines del personal, per exemple.

El president de l'ens, Salvador Esteve, ha explicat aquest dijous que el repartiment es farà de manera directa als consistoris i que "no l'hauran de sol·licitar", afegint-hi que l'ajuda servirà per mitigar en part la "situació d'insuficiència financera dels governs locals".

Esteve ha emfasitzat que els 50 milions d'euros es distribuiran de manera lineal en funció de la població de cada municipi, sense tenir en compte d'altres criteris, com podria ser el nivell d'endeutament.