Creu Roja garanteix l'alimentació saludable de 100 alumnes

31 joves de Terrassa s'han beneficiat d'aquest projecte

La Torre
25 de juny del 2014
La Creu Roja ha iniciat un projecte pilot per garantir l’alimentació sana, saludable i equilibrada d’alumnes de secundària en situació vulnerable durant el curs escolar 2013-2014, del qual s’han beneficiat 96 estudiants de 4 instituts catalans. Després d’aquesta prova pilot, la Creu Roja té previst ampliar l’abast d’aquest projecte, denominat #Menjarsalinsti, el curs vinent.
 
La prova pilot s’ha desenvolupat als Instituts d’Educació Secundària (IES) Montperdut de Terrassa, Ronda (Lleida), Vallvera (Salt) i Guinovarda (Piera). Els centres educatius escollits per a la prova pilot estan ubicats en municipis amb taxes d’atur elevades, baixos nivells de renda per habitant i zones socialment vulnerables o incloses en la denominada Llei de Barris. En aquesta primera fase del projecte, la Creu Roja hi ha invertit 30.000 euros.
 
La Creu Roja ha decidit posar en marxa el projecte #Menjarsalinsti després de detectar que hi havia infants que rebien beques de menjador escolar durant l’educació primària que, en passar a la secundària, seguien necessitant aquest recurs de suport alimentari ja que estan en famíñies en situació mult vulnerable economicament. La pròpia Creu Roja va començar a distribuir beques de menjador a estudiants de primària durant el curs escolar 2012-2013, una iniciativa a la qual s’ha afegit el projecte pilot #Menjarsalinsti durant aquest curs acadèmic.
 
En el cas de secundària, la majoria d’alumnes realitzen horari intensiu i, per tant, no van al menjador escolar. Així, enlloc d’ajudar a pagar la quota del menjador, la Creu Roja distribueix als estudiants de secundària en situació vulnerable un dinar-pícnic saludable quan surten de classe. En funció dels recursos de què disposi cada IES, hi ha tres modalitats: si es disposa de cuina i d’espai per dinar, els alumnes poden dinar en el mateix centre un menú equilibrat; si hi ha espai per dinar però no per cuinar, l’àpat es facilita des d’una empresa externa i es pot rescalfar i consumir en el propi centre; i, si no hi ha cuina ni espai per dinar, es distribueix una  bossa de pícnic que els alumnes es podran endur a casa. En qualsevol cas, l’àpat segueix criteris nutricionals de la Creu Roja i l’Agència Catalana de Salut Pública.
 
També cal destacar que aquests àpats estan becats per la Creu Roja i, per tant, són gratuïts per als joves en situació de vulnerabilitat beneficiaris del projecte, però s’ofereixen alhora en la modalitat de pagament a tots els alumnes dels centres. Així, els beneficiaris no es veuen estigmatitzats, ja que resta en l’anonimat qui accedeix a l’àpat de forma gratuïta o qui, pagant.http://www.creuroja.org/AP/CM.aspx
A més de proporcionar un àpat diari sa, saludable i equilibrat, la Creu Roja també inclou d’altres objectius en aquest projecte de caràcter socioeducatiu. L’adolescència és un període crític en la consolidació d’hàbits saludables,per la qual cosa la Creu Roja pretén promoure els hàbits de vida saludables entre els joves.
  
L’ajuda alimentària continua a l’estiu
 
Durant aquest estiu, una vegada acabi el curs escolar, els 96 joves que estan becats en el projecte  #Menjarsalinsti també es podran beneficiar de les targetes de prepagament de la Creu Roja. Aquestes targetes, carregades amb fons de la Creu Roja, es reparteixen a les seves famílies per tal que puguin comprar aliments per als seus fills i filles durant el període de vacances escolars. A més dels beneficiaris de #Menjarsalinsti, es repartiran aquestes targetes a 30 alumnes més de l’Institut Andreu Nin del Vendrell.
 
La Creu Roja també reparteix targetes de prepagament en períodes de vacances escolars entre alumnes de primària, la majoria dels quals reben beques de menjador de l’entitat durant el curs. Així, en total, la Creu Roja repartirà targetes de prepagament per a més de 1.600 estudiants de primària i secundària durant l’estiu. En el cas dels alumnes de secundària, les targetes estan carregades amb 368 euros per al període comprès entre el 21 de juny i el 14 de setembre, i, en el cas dels de primària, amb 230 euros.