La Flama del Canigó ja crema

Òmnium Cultural ha portat el tradicional foc de Sant Joan a la plaça Vella en un acte que ha comptat amb la participació dels timbalers i grallers dels Castellers de Terrassa

Lluïsa Tarrida
23 de juny del 2014
Aquesta tarda, la flama ha arribat puntualment a Terrassa per encendre el peveter de la plaça Vella Foto: Lluïsa Tarrida

La festa d'encesa dels Focs de Sant Joan s'ha iniciat passades les sis de la tarda a la plaça Vella. Per fer més amena l'espera fins a l'arribada de la Flama del Canigó, ben custodiada a la seu d'Òmnium Cultural de Terrassa, els més petits han pogut gaudir de Rah-Mon Roma, un animador i rondallaire que ha fet gala dels seus millors trucs en l'espectacle "Sarau d'estiu".

La Flama ha arribat cap a dos quarts de vuit del vespre, acompanyada de la Colla de Grallers i Tabalers dels Castellers de Terrassa. El president d’Òmnium Terrassa, Xavier Ordeix, ha estat l'encarregat de llegir el Missatge de la Flama, elaborat enguany per Carles Capdevila, periodista i director del diari Ara. La regidora de Cooperació i Solidaritat, Teresa Casals, en representació de l'Ajuntament de Terrassa, ha dirigit unes paraules als assistents recordant els orígens de la flama i la simbologia del foc per als catalans.

Missatge de la Flama del Canigó 2014




La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.