Marià Galí convida «a evitar el consumisme desaforat »

En l'entrega dels Premis Cambra de Comerç de Terrassa el president afirma que "ha de fluir el crèdit amb normalitat per finançar projectes empresarials viables... També necessitem una reforma que baixi la pressió fiscal per afavorir la reactivació econòmica"

Joan Manel Oller
20 de juny del 2014
Marià Galí i Joana Ortega als Premis Cambra Foto: Joan Manel Oller

La Cambra ha vist durant aquests darrers anys "com les empreses de la demarcació han anat travessant el sotrac, a base d’ajustaments i de buscar noves alternatives i palanques de creixement. Ara portem sis trimestres seguits de millora sostinguda de l’índex de confiança empresarial a la demarcació i això és una molt bona notícia, malgrat que el rellançament de l’economia requereix temps, però aquesta millora de la confiança, pas a pas, ens ha també d’impregnar de positivisme". Són paraules de Marià Galí en la festa dels Premis Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa.

El president constata que des de l’economia del dia a dia de les empreses "les actituds i els valors emprenedors que avui reivindiquem van tenint un clar efecte en la inflexió de la tendència d’aquests darrers anys i, per tant, m’agradaria que aquests fossin els primers Premis Cambra de la recuperació econòmica. Ha de ser duradora, i per això cal no caure en errors del passat, com el consumisme desaforat o l’endeutament excessiu. Primar l’estalvi intern i potenciar el foment de la inversió en recerca, equips tecnològics i infraestructures, i mantenir el ritme creixent d’exportacions, són claus per no repetir mancances endèmiques de la nostra economia".

Per Galí, el que ha ensenyat aquesta recessió és la importància de tenir capacitat d’innovar en producte i servei, tenir vocació internacional, disposar de liquiditat amb un apalancament controlat, gestionar bé els costos i potenciar el talent.

"Cal entrada d’aire per afavorir creixement i oportunitats. Ha de fluir el crèdit amb normalitat per finançar projectes empresarials viables... També necessitem una reforma que baixi la pressió fiscal per afavorir la reactivació econòmica. Una reforma de tributs per minimitzar les retencions i pagaments a compte, agilitzar les devolucions, evitar duplicitats impositives i sobretot per impulsar l’ocupació i com a conseqüència una millora de la demanda interna". I el gran repte, afirma, és la creació d’ocupació.

Galí ha tingut unes paraules relacionades amb la situació que viu avui el país. "El Ple de la Cambra s’ha manifestat respectuós amb els plantejaments parlamentaris majoritaris a Catalunya, i per tant molt expectants per l’evolució d’un procés català que té sens dubte una importància cabdal. Esperem que l’etapa que s’inicia amb el nou Cap d’Estat permeti la resolució dels problemes fonamentals plantejats entre Catalunya i Espanya".

El lema
El lema que s'ha triat pels Premis Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa és ‘Empreses en Marxa’,  una forma molt gràfica i de reflectir el moment empresarial actual i de dir el que ocupa a la institució, rebla el seu president Marià Galí.

"Empreses que gràcies a l’actitud emprenedora i lluitadora de les persones que anhelen un futur millor, han sabut conduir l’activitat empresarial i econòmica a uns llindars de perspectiva favorable malgrat les dificultats". Per això, recorda Jordi Amat. "L’amic Jordi
-el nostre Vice-President 1er- que ens ha deixat un clar exemple d’aquesta actitud de lluita i superació per aconseguir fer realitat una visió... un somni, a Embamat. Els valors del lideratge que posseïa són justament el paradigma que ha conduit a moltes empreses a
superar amb èxit i a veure’s fins i tot reforçades, després d’aquesta llarga etapa d’atonia econòmica".

D'ell destaca la capacitat de fixar una visió al voltant d’una oportunitat, assumint risc i enarborant l’equip per treballar tots en la mateixa direcció. De ser exigent, qüestionant i escoltant, per buscar i trobar la millor alternativa per al projecte comú, sense deixar d’autoexigir-se per esdevenir el referent.