Nova crida a mobilitzar-se a Terrassa per reclamar la fi de la monarquia

La Comissió 14 d'abril crida a la ciutadania egarenca a una concentració aquest proper dimecres per demanar la instauració de la III República

La Torre
16 de juny del 2014
El dia de l'anunci de l'abdicació del rei Joan Carles, Terrassa es va omplir de banderes republicanes Foto: J.M.O

Aquest dilluns al matí, la Comissó 14 d'Abril de Terrassa ha informat del manifest unitari acordat així com els actes, també unitaris, que es preveuen fer a Terrassa en relació a la recent abdicació del cap de l'Estat. El primer dels actes tindrà lloc aquest dimecres, dia 18, a les vuit del vespre i al Raval de Montserrat amb una concentració i amb la lectura del manifest pactat.

La plataforma ha argumentat que "la recent abdicació de Joan Carles de Borbó com a Cap de l’Estat Espanyol es produeix en el marc d’una pregona crisi sistèmica de l’Estat, econòmica, social, nacional i sobretot democràtica. Es torna a posar així de relleu el caràcter obsolet i arcaic d’una institució d’origen medieval marcada per l’opacitat i la manca de transparència. A tot això s’han d’afegir els escàndols de corrupció que afecten directament membres de la Casa Reial" i afegeixen "la voluntat de proclamar Felip de Borbó com a futur Rei d’Espanya és l’últim i desesperat intent de les forces que sustenten el règimt sorgit de la Transició per apaivagar el profund descrèdit de la monarquia aixì com la pèrdua de confiança de la ciutadania en aquesta institució. Un intent accelerat d’imposar al poble un altre rei, sense que la voluntat del poble sigui tinguda en compte, fent-ho en base a uns criteris dinàstics i en absolut democràtics".

Des de la Comissió recorden que "el sistema polític de la monarquía parlamentària, inspirat, nascut i vertebrat a partir dels principis essencials de la dictadura franquista, ha perdut definitivament tota credibilitat" i consideren que "no pot haver una veritable democràcia sense la participació directa de la ciutadania en els assumptes públics". Per això, les entitats que la conformen diuen que "la ciutadania decideixi a través de consultes hauria de ser la norma en qualsevol estat democràtic. I aquesta n'és una bona oportunitat. Per això, no podem aceptar la legitimitat d’un procés fet des de dalt i a corre-cuita sense el necessari debat, implicació i participació dels ciutadans i les ciutadanes del país".

Per tot plegat, les entitats, sindicats i partits que la integren com l’Associació de Terrrassa per la III República, el Casal de la Dona, CCOO, UGT, ERC, JERC, EUiA, ICV, PSC, JSC, PSUCviu, JC que formen la Comissió afirmen:

-       Defensem la República. I ho fem pensant que proclamar la República és molt més que substituïr una forma de govern monàrquica per una altra forma de govern. Entenem la fraternitat republicana com l’extensió a tots i totes sense exclusió dels principis d’igualtat i de llibertat; i entenem la forma política republicana com una forma de govern radicalment democràtica on el poder ha d’estar realment en mans dels ciutadans i les ciutadanes.
 
-       Defensem el dret d’autodeterminació dels pobles; hem de poder decidir la relació que Catalunya ha de tenir amb l’Estat español, així com també el model d’educació que volem i quin model de sanitat volem. Volem decidir-ho tot. Volem un sistema democràtic on la ciutadania pugui exercir un paper actiu en la construcció nacional. Volem una societat més justa i igualitària no subjecta als designis dels mercats ni de la Troika, sinó sobirana de la seva ciutadania. I per a que sigui una societat més justa i que tothom pugui ser sobirà, és del tot prioritari el compromís polític per enderrocar les estructures patriarcals que oprimeixen a la meitat de la població de Catalunya.
 
-       Ens oposem a la Llei Orgànica de Successió votada aquest 11 de juny que pretèn perpetuar el dèficit democràtic que representa la monarquía contra l’expressió de la voluntat ciutadana. I denunciem que bona part dels mitjans de comunicació no informen lliurement a la ciutadania sinó que processen la informació amb l’objectiu de rentar la cara de la Casa Reial espanyola.
 
-       Reclamem que sigui el poble, en el qual resideix la sobirania, qui parli i decideixi, a través d’un referèndum, si vol Monarquia o República, és a dir, si vol Monarquia o Democràcia.
 
-       Fem una crida a les terrassenques i als terrassencs a mobilitzar-se al voltant de les diferents iniciatives populars que puguin surgir aquests dies (a nivell local, nacional o estatal) per demanar la fi de la monarquia i la instauració de la Tercera República, com un primer i necessari pas per abordar canvis profunds en el nostre sistema polític, económic, democràtic i institucional.