Els veïns de la Coma de Vacarisses critiquen la «mala gestió» del govern

L'Associació demana al Consistori que "es faci càrrec de les despeses de l'aigua en part o en la seva totalitat"

Lluïsa Tarrida
16 de juny del 2014
La junta de l'Associació de Veïns de La Coma ha fet arribar aquest comunicat a La Torre en referència a les obres d'urbanització de clavagueram:
 
"En relació a un article publicat el passat 23 de maig en un mitjà de comunicació de Terrassa, la junta de l'Associació de Veïns de La Coma voldríem fer alguns aclariments. L'article suggereix algunes dades que poden crear confusió quan es diu, per exemple que “la creació de la xarxa de clavegueram (...) atesa la precarietat de la xarxa existent, alguns habibatges disposen de fosses sèptiques”. No són “algunes”, les parcel·les que disposen de fossa sèptica sinó la pràctica totalitat, més d'un centenar, ja que la xarxa de clavegueram és del tot inexistent.
 
Es diu també a l'article que la xarxa de l'aigua es va crear de forma anàrquica fa més de trenta anys. Essent el Sr. Boada alcalde de la vila des de fa vint anys, trobem força preocupant i sorprenent que en cap moment se n'hagi fet un seguiment del traçat, si més no, que no s'hagi controlat aquesta anarquia constructora. Al nostre entendre, aquesta actitud denota una mala gestió que acabarem pagant tots els veïns, i pel que sembla, dues vegades, ja que les obres seran provisionals i resten sotmeses a futures obres de reurbanització, en les que amb paraules del propi alcalde, només se'n podrà aprofitar un 30% de les obres que ara s'iniciaran.
 
Tanmateix, la urbanització ja fa més de trenta i quaranta anys que disposa d'aquest servei i és per això que ens preguntem fins a quin punt estem obligats a pagar-lo. Fins ara no hem obtingut resposta per part de cap de les administracions local i autonòmica.
 
Cal recordar també que es van fer tres reunions informatives on se'ns convocava per parlar únicament del clavegueram, i no va ser fins la darrera sessió que no va aparèixer el terme “aigua”, de manera que ara ens trobem amb una despesa “extra” de la que no se'ns va parlar, de gairebé 400.000 € i que només s'ha justificat amb una simple disculpa.
 
Volem denunciar també la falta de transparència informativa justificada també per una sèrie de girs semàntics que han propiciat que la pràctica totalitat del veïnatge no hagin pogut fer les al·legacions pertinents al projecte en els terminis que estableix la llei.
Per una banda, l'accés que hagués sigut més àgil, que era la consulta del projecte via internet, ha estat motiu de queixa per part de molts veïns que no van poder tenir-hi accés ja que l'esmentat projecte no es podia descarregar depenent del navegador de cadascú.
 
S'han presentat instàncies en aquest sentit (i en d'altres) que en el moment d'escriure aquest article encara no han estat contestades. Per altra banda, entenem també que els veïns no som necessàriament assidus a llegir el BOP, el plafó de l'ajuntament o el diari Ara i més encara, donades les característiques geogràfiques de la vila. I és per aquesta raó que tampoc entenem que se'ns hagi notificat per carta certificada al domicili la possibilitat d'al·legar contra el projecte de reparcel·lació econòmica i en canvi no se'ns hagi notificat amb igual sistema el termini d'al·legacions contra el projecte executiu, fet aquest, que ha propiciat força confusió. 
 
Fer notar també, que a la darrera votació, els veïns es van decantar per aquesta provisionalitat, fet del tot legítim i que no cal dir que és mereixedor de tot el respecte per part dels membres de la junta, malgrat considerem que la formulació de les preguntes era tendenciosa (SI al projecte actual/provisional o NO  a l'actual per elaborar un projecte definitiu) i que els esdeveniments han succeït massa de pressa. Es va demanar públicament que se'ns deixés consensuar i debatre entre els veïns el munt d'informació, pressupostos i dades que ens facilitaren a la reunió i no se'ns va permetre per una simple qüestió d'agenda política. Només demanàvem una setmana.
 
Entenem que aquesta mena d'accions que afecten a un nombre important de veïns i  de tal envergadura econòmica, han de poder ser consensuades no només individualment, sinó també de forma col·lectiva. Entenem que el consens del que parla l'article s'ha fet amb calçador i a tota pressa.
 
Estem convençuts que s'han de realitzar les obres de clavegueram i, per què no, les de l'aigua potable. Volem manifestar també la nostra voluntat de no aturar en cap cas les obres i de col·laborar amb el consistori tant com sigui possible. L'única cosa que demanem al nostre ajuntament és que es faci càrrec de les despeses de l'aigua en part o en la seva totalitat per tal d'alleugerir despeses als usuaris, atesos els desgavells informatius i atès també el greuge comparatiu originat amb les obres de Torreblanca 2 on l'antic consistori va col·laborar gairebé amb un 30% del finançament".