On hi ha un bar o restaurant amb Wi-Fi a prop?

Aquest tipus d'establiments, a més de poder-hi consumir, ofereixen serveis complementaris i són punts de trobada on interactuem i ens informem del que passa al nostre entorn i a la resta del món

Marc Roca
29 de juny del 2014
Establiment de restauració amb Wi-Fi Foto: Agustín Gallego

Amb l'objectiu de donar resposta a la pregunta de títol, recupero una idea que vaig iniciar fa uns anys i tenia mig abandonada: posar sobre el mapa tots els bars i restaurants de Terrassa que ofereixen Wi-Fi gratuït als seus clients. Aquest tipus d’establiments, a més de poder-hi consumir menjar i beure, ofereixen serveis complementaris i són punts de trobada on interactuem i ens informem del que passa al nostre entorn, però també a la resta del món, com veurem. 
 
Entre els serveis que ofereixen els establiments de restauració, vull fer èmfasi en la connexió Wi-Fi. De ben segur que heu tingut reunions de feina o us heu posat a estudiar en algun bar. O bé heu quedat amb gent i mentre us esperàveu us heu connectat a Internet via mòbil o tauleta tàctil. Si en aquestes situacions cal escollir entre dos bars diferents de prestacions similars, segurament us decantareu pel que ofereix Wi-Fi gratuït, un servei relativament barat per a l'establiment i molt útil per al client.
 
I com a empresaris, si teniu una mica de visió de futur, estratègia i planificació, aprofitareu la connexió a Internet dels clients per recollir dades seves que us poden ser útils —sempre amb el seu consentiment—, tal com fan en llocs com el Viena del carrer Joan Coromines, on la contrasenya, si no recordo malament, te la donen quan pagues i t’has de registrar.
 
Cada casa és un món. Dit això, ha de quedar clar que no és imprescindible que un bar tingui Wi-Fi, esclar. Cada casa és un món. Així, en algunes ocasions no és recomanable, com per exemple si els vostres clients són els de tota la vida, d’edat avançada i no teniu problemes per omplir el local. En aquest cas, no us caldrà posar Wi-Fi gratuït, ja que fins i tot podria ser contraproduent perquè impediria anar ampliant el flux de gent que hi entra i en surt i, per tant, que consumeix.
 
Ara bé, si no esteu en aquesta situació, sí que us pot servir, podeu captar nous clients que no us venien i ajudareu a impedir que el local es vegi buit, encara que sigui amb clients que prenen un cafè i s'hi queden hores navegant. Bé, amb aquesta diferenciació vull que quedi clar que disposar de Wi-Fi, com tots els serveis complementaris que puguin oferir els bars, és una decisió que cal analitzar segons els objectius i interessos a què vulguem donar resposta.

Xarxes socials
 
Un altre concepte que podem tenir en compte és oferir allò que en diuen "valor afegit". Sembla una bestiesa, però el client pot valorar positivament aquest servei complementari que li oferim i farà extensiva aquesta satisfacció a la gent del seu voltant. I aquí hi entra el clàssic que coneixem pel "boca-orella". 
 
I, encara més, si tenim un client ‘dospuntzero’ en farà difusió a les xarxes socials. Per tant, la pilota pot anar creixent exponencialment. Amb tot això, tenim un client satisfet, que potser hem captat de nou o que hem fidelitzat, si ja el teníem, i hem aconseguit publicitat eficaç i gratuïta del nostre negoci. No està gens malament, oi?
 
I, finalment, caldria que féssim una mica de memòria històrica. Relacionat amb tot això, és força bo recordar per què els bars van començar a oferir servei de televisió i diaris de forma gratuïta fa molts anys, i quin ús en fèiem, i encara fem, els clients. 
 
Ens preníem un cafè, miràvem la tele i llegíem el diari per estar al dia de la informació d’actualitat, entre altres coses, oi? Doncs ara, on ens informem per estar al dia? La resposta ens pot donar idees sobre el tema que estem tocant.
 
Us emplaço que entre tots, com a eina col·laborativa que pretén ser, fem créixer l’actual llista formada per una trentena de bars i restaurants que ofereixen Wi-Fi gratuït a Terrassa. Amb la vostra col·laboració podem fer d’aquesta eina un servei al màxim d’útil possible. Només cal que em feu arribar “nom del bar i adreça” via correu electrònic a [email protected] o utilitzant l’etiqueta #wifiTRS a les xarxes socials.

Ens podem ficar en un bon embolic

Però no tot tenen perquè ser bones notícies. O, almenys, crec que hem de tenir en compte coses que ens poden ser útils quan instal·lem el Wi-Fi i el fem públic i gratuït. 
Així, cal que qui ens l’instal·li ens permeti gestionar algunes coses que ens poden ser útils i necessàries, com per exemple saber qui s'hi connecta, quan, quant de temps s’hi està i altres dades. I, bàsicament, estic pensant en temes de seguretat. 
 
En aquest camp cal tenir en compte que si algú, per exemple, utilitza el nostre Wi-Fi i comet un delicte mentre hi està connectat, ens podem ficar en un bon embolic. 
I no és gens ni mica menyspreable el percentatge de ciberdelictes que es cometen des de connexions Wi-Fi públiques. No cal espantar-se, només cal informar-se bé i contractar un bon servei.
 
Dit tot això, tornem al tema de l’inici de l’article: la geolocalitació dels bars i restaurants de Terrassa que ofereixen servei de Wi-Fi gratuït. La geolocalització ja fa temps que està molt de moda en el món digital, tot i que potser encara és una mica per a geeks, però si l’oferim de forma fàcil i útil, em sembla una molt bona eina. Sovint no sabem que al costat de casa  nostra tenim un bar amb servei de Wi-Fi gratuït. 
 
Una eina que ens pot ser útil als terrassencs és poder localitzar en una mapa digital els bars que ofereixen aquest servei. Per això, recupero aquest Google Map col·laboratiu que vaig començar a crear fa anys —amb l’ajut d’altres persones com l’Eduard Martín-Borregón— i que podeu consultar en aquest enllaç .