L'IES Santa Eulàlia inicia la FP dual al sincrotó Alba

La Torre
09 de juny del 2014
L'institut Santa Eulàlia de Terrassa impartirà a partir del curs vinent els cicles formatius de grau mitjà de instal·lacions de producció de calor i de instal·lacions frigorífiques i de climatització en la modalitat dual, on els alumnes faran bona part del segon curs amb contracte de formació en empreses.

La formació dual és el model d’èxit que funciona als països avançats especialment a Alemanya, i combina aprenentatge en centre educatiu i treball remunerat en empresa.

Yuri Carvajal és el primer dels quatre alumnes que ha iniciat aquesta nova modalitat, i l’empresa en la que treballa es el sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès, on completarà la seva formació realitzant tasques de manteniment de les instal·lacions de climatització i refrigeració d’equips d’aquest centre científic.

Tres alumnes més també han iniciat la modalitat dual en empreses de Terrassa, concretament a Telstar i BEercofred. En Yuri Carvajal comenta que per a ell resulta molt interessant fer el manteniment de màquines de gran tamany que tenen a ALBA, que contrasten amb les màquines petites amb les quals ha treballat a l’institut. "A més, el fet de treballar en un lloc on es habitual parlar amb anglès em pot facilitar en el futur el perfeccionament d’aquest idioma". Comenta també que amb la modalitat dual, tan l’empresa com l’alumne han de posar quelcom de la seva part, ja que així es justifica tant l’aprenentatge com la percepció econòmica, que inclou també la corresponent cotització a la Seguretat Social.

El Cap del Departament, el Catedràtic de projectes energètics de l’IES, en Jaume Ribot, ho té clar: “Els centres educatius de formació professional que no apostin per la formació dual, es poden veure reduïts a la marginalitat en menys de 3 anys, per dues raons bàsiques: En primer lloc per que a les empreses els hi resulta molt rendible tenir aquests estudiants - treballadors ja que tenen formació i son adaptables a tasques diverses. En contra del que s’havia inicialment suposat, les empreses no estan posant pegues a la formació dual, si no tot el contrari, i en segon lloc, per que només els alumnes motivats son els que podran accedir a la formació dual i a les millors empreses, i això afavorirà una selecció dels propis alumnes. De consolidar-se la recuperació