Mas als castellers: «Sereu uns magnífics ambaixadors de la causa»

Diaricasteller.cat
06 de juny del 2014
El President Mas amb membres d'Òmnium i les colles Foto: Generalitat de Catalunya

El president Mas ha volgut solemnitzar aquest divendres al vespre el seu suport a l'acte del proper diumenge Catalans Want to Vote - Human Towers for Democracy, on més de 70 colles castelleres alçaran castells arreu del món pel dret a decidir. Mas ha rebut al Palau de la Generalitat a la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i representants de les colles que seran a les principals capitals d'Europa aquest cap de setmana: Colla Vella dels Xiquets de Valls (París), Colla Joves dels Xiquets de Valls (Londres), Xics de Granollers (Berlín), Xiquets de Reus (Ginebra), Castellers de Vilafranca (Brussel·les), Bordegassos de Vilanova (Roma) i Castellers de Sants (Lisboa).

El president ha rebut de mans de les colles un mocador castellers amb el logotip de la campanya d'Òmnium Cultural i ha dirigit un breu discurs als assistents. Per al President de la Generalitat de Catalunya, una de les presmisses bàsiques del procés ha estrat mostrar la seva reinividiació d'una manera «amable, constructiva i procurant que no se'ns veiés empipats tot i tenir motius per estar-ho». Mas ha volgut recordar que la població s'ha expressat «com a norma general» d'una manera exemplar, fet que, segons el President, ha causat un gran impacte de portes enforam un dels terrenys on ha reconegut que cal posar-hi més esforços. Per a Mas, «el procés per exercir el dret a decidir és un procés ple d’obstacle, però a la vegada és un procés que uneix a molta gent que es comporta de manera elegant i pacífica».

I aquesta internacionalització del procés tindrà tres grans cops d'efecte, ha manifestat Mas: la diada del 2012, la Via Catalana i la jornada castellera d'aquest diumenge. Mas s'ha mostrat convençut que «quedarem bé, perquè els castells són un dels nostres majors símbols. Què millor per expressar la nostra identitat i els nostres objectius com a nació que a partir de la cultura. I aquí, els castells, patrimoni de la humanitat en són un dels millors exemples.». El president ha volgut fer un repàs de les capitals que veuran alçar castells diumenge i s'ha mostrat satisfet perquè són ciutats on hi ha «el cor central de les institucions europees». I fins i tot ha tingut temps per l'humor amb l'actuació dels Xics de Granollers a Berlin: «És molt important perquè hi ha la Merkel i gent que mana molt a Europa. Han de veure la cara més amable de la reinvindiació del poble català.»

Mas ha assegurat que els castellers seran uns «magnífics ambaixadors del a causa catalana el proper diumenge. Tots plegats quan veiem els castells el diumenge sentirem un legítim orgull de tenir aquesta representació i de considerar-vos els millors ambaixadors d’un causa justa i noble». El president ha demanat que expliquin a Europa i el món els que els catalans reclamen, el que «correspon a una nació que s’ha guanyat el dret a decidir durant segles. Volem votar i aixequem castells per la democràcia».

DiariCasteller.cat oferirà aquest diumenge el minut a minut de la jornada Catalans Want To Vote.