El «No» de Rajoy farà l'aleta a Europa

Òmnium presenta la iniciativa castellera de diumenge, en què sis colles duran la reclamació del dret a decidir a París, Brussel·les, Londres, Lisboa, Ginebra, Berlín i Roma

Bernat Ferrer
03 de juny del 2014
Membres de les diverses colles castelleres, presentant la iniciativa davant la Sagrada Família. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

El catalanisme continua tractant d'internacionalitzar el cas català amb fórmules cada cop més imaginatives. La negativa rotunda de l'Estat espanyol a autoritzar la consulta independentista del 9 de novembre ressonarà diumenge a sis capitals europees (París, Londres, Berlín, Brussel·les, Lisboa, Ginebra i Roma) de la mà de multitud de castellers, en la iniciativa promoguda per Òmnium Cultural Catalans want to vote. Human towers for democracy. De moment, la denúncia ja ha captat l'atenció de mitjans com l'agència de notícies portuguesa Lusa, la BBC escocesa, la ràdio pública alemanya i una ràdio suïssa. I s'espera que, diumenge, l'impacte mediàtic internacional de tot plegat sigui notable.

"El 9 de novembre volem votar la manera com relacionar-nos amb Espanya i amb el món", ha explicat aquest dimarts la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que ha explicat que la iniciativa també s'estendrà a Montréal, Santiago de Xile, la Rioja o Pamplona (coincidint amb la Via Basca), a més a més de 41 ciutats catalanes. En total, seran 71 les colles castelleres que han confirmat la seva implicació en la iniciativa.

Casals ha explicat que l'entitat ha contactat amb tot de mitjans internacionals perquè cadascun dels castells europeus tingui ressò, com una via perquè les opinions públiques de França, Gran Bretanya, Alemanya, Bèlgica, Portugal, Suïssa i Itàlia coneguin de primera mà la demanda autodeterminista del Govern de la Generalitat i la negativa del president del govern espanyol. "Hem treballat perquè tingui impacte", ha reconegut Casals.

La implicació de les colles

Des de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Josep Maria Cortès ha reconegut que les colles tradicionalment s'havien mantingut al marge de demandes polítiques, perquè "aglutinen gent de tot tipus d'ideologies". Però que, en tant que moltes d'elles ja s'han adherit voluntàriament al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i en tant que la demanda de diumenge és només per reclamar la consulta, no pas per reclamar un vot concret, "ha estat fàcil" que s'hi sumessin.

Òmnium i la Coordinadora calculen que seran més de 5.000 els castellers que reclamaran el dret a decidir dels catalans. A Barcelona, el nucli central de tota l'activitat es trobarà a la plaça de Gaudí, a tocar de la Sagrada Família, per bé que també hi haurà 'diada castellera pel dret a decidir' a Sant Jaume, a la plaça de la Vila de Gràcia i a la plaça del Born.