Tampons i compreses cotó 100% amb ADN Terrassa

Innotex Center i Cotton High Tech creen un producte higiènci i amb un nivell màxim d'absorció | Es calcula que una dona fa servir al llarg de la seva vida 20.000 tampons o compreses

La Torre
03 de juny del 2014
Feliu Marsal  Foto: UPC Terrassa

Una innovadora tècnica de tractament i disposició en l’estructura de les fibres de cotó, desenvolupada conjuntament per l’Innotex Center de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i Cotton High Tech (Cohitech), ha estat la clau perquè aquesta empresa catalana aconsegueixi fabricar compreses i tampons higiènics 100% de cotó natural i amb el màxim nivell d’absorció.

Amb aquesta innovació tecnològica, l’equip de treball universitat-empresa ha aconseguit obtenir compreses i tampons higiènics amb la mateixa eficàcia que els convencionals existents actualment al mercat, els quals són fabricats a base de productes químics i productes derivats del petroli. Les compreses i tampons higiènics convencionals estan fabricats amb viscosa, polímers procedents del petroli i additius químics que, de vegades, en pells sensibles poden generar al·lèrgies, irritacions i picors en pells sensibles.

Fins ara, però, tenien l’avantatge del seu gran poder d’absorció, molt per sobre de les primeres compreses i tampons 100% de cotó natural que Cotton High Tech (Cohitech) va començar a fabricar l’any 2006. Uns anys després, aquesta empresa catalana, nascuda fa 7 anys a Balsareny, ha continuat fabricant productes d’higiene femenina íntegrament amb cotó pur, la qual cosa redueixen el risc de picors, irritacions i al·lèrgies. Ho ha aconseguit amb la col·laboració dels investigadors de l’Innotex Center de la Universitat Politècnica de Catalunya· BarcelonaTech (UPC), amb seu al Campus de Terrassa.

D’aquesta col·laboració ha sorgit, finalment, la primera compresa i el primer tampó de cotó 100%, amb el mateix poder d’absorció que moltes de les que hi ha al mercat i que són a base de polímers superabsorbents. De fet, les anàlisis comparatives que s’han realitzat al laboratori entre aquests nous productes fabricats íntegrament amb cotó i els convencionals fabricats amb material sintètic superabsorbent reflecteixen una eficàcia equivalent.

Fins i tot, en alguns casos, els productes de Cohitech són més absorbents. Així, per exemple, per un tipus de compresa s’obté entre un punt i un punt i mig més d’absorció, en grams de líquid absorbit per cada gram de nucli absorbent, que d’altres que hi ha al mercat.

Detall microscòpic de l'estructura del cotó d'una compresa Cohitech Foto: UPC Terrassa

El secret rau en l’estructura

La clau de la millora d’aquests productes, sense fer servir cap producte químic ni derivat del petroli, rau en la disposició reològica de les fibres de cotó i en els canvis aplicats en el procés de fabricació, totalment mecànic i en el qual no intervé cap colorant ni additiu. “Es tracta de fabricar una estructura no teixida, a base de cotó pur que actua com a nucli absorbent de les compreses i dels tampons”, indica Feliu Marsal, director d’Innotex Center.

Innotex Center i Cotton High Tech han desenvolupat innovadors tractaments específics d’obertura, neteja i disgregació de les fibres de cotó per aconseguir una estructura tèxtil molt consolidada, compatible amb una elevada producció industrial i amb una gran qualitat per poder obtenir estructures compactes, isotròpiques, és a dir, amb la mateixa funcionalitat independent de la direcció de la disposició de la fibra, amb permeabilitat augmentada i amb un elevat poder d’absorció de líquids.

“La clau de l’èxit ha estat modificar l’estructura reològica de les fibres, és a dir, la seva disposició dins del producte, perquè és el factor que condiciona la transpirabilitat i el poder d’absorció de líquids”, explica Marsal. Per la seva part, Ramón Vendrell, gerent de Cotton High Tech, afegeix que “hem aconseguit el que moltes dones necessiten: una sèrie de productes 100% naturals per a la seva higiene íntima igual d’eficaces que els convencionals, però amb el valor afegit que no generen problemes de salut. A més, el seu procés de fabricació és sostenible i no és contaminant”, explica Vendrell.

Les compreses convencionals es fabriquen amb cel·lulosa, i 50 kg d’aquesta s’obtenen a partir de 100 kg de fusta. Tanmateix, amb 100 kg de cotó s’obtenen 95 kg d’estructura no teixida que serveix per fabricar compreses. D’aquesta manera es redueixen els residus. Els tampons i compreses convencionals estan fabricats, a més, amb viscosa blanquejada amb clors, plàstics i additius químics. Són productes de gran consum, segons s’estima, una dona fa servir al llarg de la seva vida 20.000 tampons i compreses, atès que el període menstrual dura una mitjana d’entre 30 i 40 anys de la seva vida.

L’Innotex Center és un centre d’R+D orientat al servei de l’innovació tecnològica integral per a les empreses del sector tèxtil i altres sectors industrials que necessiten als seus processos i productes de la presència de tecnologia tèxtil, toxicològica i mediambiental. Innotex Center forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia de la UPC (CIT UPC), que articula els centres tecnològics UPC membres de la xarxa TECNIO de la Generalitat de Catalunya.