Els republicans criden al Raval: «Els Borbons, als taurons»

La concentració-manifestació antiborbònica i en favor de la independència reuneix més de 600 persones al centre de la ciutat

Joan Manel Oller
02 de juny del 2014
Concentració antiborbònica al Raval Foto: Joan Manel Oller

Una mica més de 600 persones s'han concentrat aquesta tarda de dilluns Raval de Montserrat de Terrassa per cridar en favor de la independència de Catalunya. L'abdicació de Joan Carles I ha portat al carrer als opositors a la monarquia i als que demanen el Dret a Decidir.

A la plaça, han quedat clarament marcats dos grups, identificables per les banderes: a un costat, sobretot les republicanes i les d'EUiA; i a l'altre, les d'ERC i les estelades. Uns havien convocat a dos quarts de vuit, i els altres, a les vuit. Les consignes i crits també han estat diferents: "Independència", "Fora la bandera espanyola", "Els Borbons, als taurons", "Terrassa, demà, serà republicana" i la "Tricolor al balcó", entre d'altres. Lemes que s'han pogut escoltar en un ambient tranquil. 

Entre els regidors hi havia la socialista Lluïsa Melgares, embolcallada amb una tricolor, i Manel Pérez, d'ICV. A més, han estat presents Ivan Martos, d'EUiA i Carles Caballero i Isaac Albert, president i alcaldable d'ERC, respectivament.

Davant la gentada, els organitzadors s'han posat d'acord amb la Policia Municipal per fer una petita manifestació, que ha passat pel carrer Cremat, la plaça Vella, Major, Unió i Raval, tot i que s'havia pensat fer-la passar per la Rasa i fer-la baixar per Sant Pere i la placeta de la Font Trobada.



A partir de la notícia de l'abdicació de Joan Carles I, l'Associació de Terrassa per la III República havia convocat tots els ciutadans i ciutadanes a una concentració al Raval de Montserrat. "No n'hi ha prou amb l'abdicació del rei. Volem la República". "L'abdicació és un intent desesperat per part del règim actual per apaivagar el malestar dels ciutadans i ciutadanes i també per intentar acabar amb la demanda de processos polítics constituents i republicans. La ciutadania no es conformarà amb un canvi de cara al capdavant de l'Estat. La monarquia és una institució d'origen medieval i totalment obsoleta. El que cal és construir una República a partir d'un procés en el qual els ciutadans i ciutadanes del país tinguem tot el protagonisme".

Esquerra Republicana de Terrassa havia cridat els afiliats i terrassencs en general a manifestar-se amb estelades al Raval per a reivindicar el Dret a Decidir. "A les vuit del vespre, amb estelades i davant dels ajuntaments" . Aquesta era la crida de la portaveu d'ERC, Anna Simó, d'aquest migdia per reclamar el procés sobiranista de Catalunya en reacció a l'abdicació del rei Joan Carles. Des de Terrassa se seguia fil per randa la recomanació.

Per a Simó, la decisió cau lluny de Catalunya perquè la societat catalana "ja ha iniciat el procés cap a la república catalana". Així mateix, ha avançat que els tres diputats i la senadora dels republicans a Madrid votaran la renúncia i l'entronització de Felip de Borbó en solidaritat a com ho facin els republicans espanyols.

Per la seva part, Arran Terrassa manifestava que "davant l'abdicació del rei Juan Carlos, els Països Catalans clamem per una República independent, socialista i feminista! Després de què 300 anys ençà Felip V cremés la nostra ciutat i subjugués el nostre poble a l'ocupació espanyola, no permetrem que un Felip VI esdevingui cap d'estat del mateix regne anacrònic, dona nt continuïtat al llegat de Felip V i a la transició espanyola del "atado y bien atado". No volem ni una monarquia federal, ni una república espanyola. Volem la independència, el socialisme i el feminisme de la nostra nació completa! Sense cap renúncia! Perquè la llibertat es pren i no es demana."

Com ha fet ERC , la CUP també havia cridat als catalans a concentrar-se  per reivindicar "la República dels Països Catalans". El Procés Constituent de Teresa Forcades també creu que la situació actual és "una oportunitat històrica", i insta a iniciar "un veritable procés constituent democràtic i no una mera operació cosmètica des de dalt. Un procés constituent democràtic en què puguem decidir sobre tot allò que afecta les nostres vides i on puguem decidir quin sistema polític, quin model econòmic, i quin model de societat volem. Un procés constituent on el poble de Catalunya es pugui expressar en llibertat el pròxim 9 de novembre".