Nou reglament per a la creació de futurs centres de culte

El ple municipal aprova modificar el POUM per tal de facilitar la implantació de nous espais religiosos de dimensions petites o mitjanes dins del teixit urbà

Lluïsa Tarrida
29 de maig del 2014

El ple ordinari de Terrassa ha aprovat de forma inicial de la Modificació Puntual del POUM per a la implantació de centres de culte. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de l'equip de govern i CiU. El PP hi ha votat en contra.

Carme Labòria (PSC):
"El culte religios és un dret fonamental. A Terrassa hi ha un apartat dins del POUM del 2003 que contempla la possibilitat de nous centres de culte a la nostra ciutat i aposta per la implemantació d'aquests centres dins del teixit urbà. Des de l'Ajuntament volem un model del POUM que aposti per la integració del culte religiós a la ciutat. En els darrers anys s'han produït nous centres per la diversitat religiosa o pel creixement d'usuaris. El desenvolupament futur per respondre a les noves demandes requereix un exercici de previsió i revisió. Durant aquest any en què s'ha estudiat, l'Ajuntament ha volgut establir una regulació que permeti garantir la correcta implantació d'aquests centres evitant problemes derivats d'una concentració accessiva i per garantir que les dimensions d'espais urbans siguin les adequades per evitar concentració excessiva de persones a la via pública. A més, també s'ha fet èmfasi en què els centres han de tenir disponibilitat de transport i accessibilitat. Es contempla també l'ampliació de centres en zones de terreny de qualificació industrial però propers a l'àmbit residencial. La proposta no afecta als centres existents, només els nous.

Els tres eixos de la modificació contempla:

- Facilitar la implantació nous centres de culte de dimensions petites o mitjanes
- Nous centres implantats en zones repartides per la ciutat
- Bones condicions d'accés i es pugui realitzar a través de transport públic o a peu"

José Antonio Pereira (PP)
"No veiem l'urgència o necessitat de portar-ho a terme en aquests moments i més sabent que hi ha una llei prevista properament i que el termini de modificació encara és llarg".

Carles Oriach (CiU)
"Estem d'acord en què cal un servei religiós de proximitat. I els criteris establerts fixen que no reporti massa conflictes com es poden arribar a generar. Posem una norma clara i objectiva i força positiva. És un reglament pioner al nostre país".

Eva Herrero (ICV-EUiA)
"Era important que garantís els drets de tothom, els que practiquen un culte siguin quin sigui, i el de les persones que viuen al costat del centre. I creiem que això és possible potenciant un model inclusiu amb petits o mitjans centres. Hi ha confessions religioses que per raons històriques estan plenament arrelades a la ciutat però n'hi ha d'altres que encara necessiten fer-ho, com la musulmana o l'evangèlica. Era important que aquesta nova regulació garanteixi el dret de totes les religions a la implamentació que no establís religions de primera i de segona. Els drets i també els deures, iguals per a tots. Hem de continuar treballant el foment de la convivència i respectu mutuu".