El PP, sol en la defensa contra l'ocupació il·legal d'habitatges

El ple municipal desestima la proposta que pretenia crear un protocol d'actuació per "intervenir i evitar aquest tipus d'actuacions de caràcter incívic"

Lluïsa Tarrida
29 de maig del 2014
El Partit Popular de Terrassa ha presentat per al ple ordinari d'aquest mes de maig una proposta de resolució en relació a la "problemàtica provocada per l'ocupació d'habitatges, de forma il·legal i amb caràcter incívic" per part de persones que es troben al marge "dels serveis socials i d'altres recursos de caràcter assistencial". La moció proposa tres acords:

1. Donar suport, des dels serveis corresponents de l'Ajuntament, a les comunitats de propietaris afectades per aquesta problemàtica amb assessorament legal, intervenció dels serveis socials i d'altres serveis.

2. Elaborar un protocol d'actuació per intervenir i evitar aquest tipus d'actuacions de caràcter incívic, en coordinació de les diferents entitats i associacions de veïns del barri afectat, i publicitant el contingut de les mesures i possibles actuacions, així com la importància d'actuar en terminis fixats.

3. Sol·licitar a l'Ajuntament que impulsi i reforci les activitats inspectores per detectar situacions de sobreocupació d'habitatge o excés de persones en els pisos.

La moció ha estat desestimada amb els vots contraris a l'equip de govern i CiU. A continuació, transcrivim les intervencions que han tingut lloc en el ple per part dels diversos partits polítics:

Antonio Pereira (PP)

"Volem evitar que Terrassa es converteixi en un paradís per als pisos pateras governades per màfies que treuen un rendiment ocupant pisos i després rellogant habitacions a múltiples persones a l'hora. En ocasions es fa amb consentiment del propietari, però en d'altres és també una víctima, com també els veïns que pateixen aquesta situació. Tolerància zero i màxima duresa pels habitatges ocupats il·legalment i els pisos patera. Hem de garantir el descans i tranquil·litat als veïns dels nostres barris.

"Estem parlant de les màfies i els pisos pateres. Nosaltres no hem mencionat cap barri en concret. entenem que és una realitat incòmode i vergonyosa per a vostès. Però no entenem perquè ho volen posar tot al mateix sac. No podem deixar de combatre la il·legalitat. Quan vostès han multat a les màfies o a les persones que propicien aquest habitatges amb lloguers il·legals o pisos sobreocupats? Tenen pisos buits de propietat municipal, per què no els cedeixen a aquestes famílies que pateixen no només per no tenir un lloc on viure sinó pateixen l'explotació d'unes màfies? Estem creant diversos guetos en llocs de la ciutat".

Montserrat Playà (CiU)

"La seva proposta és oportunista, perquè han estigmatitzat i criminalitzat un barri i les persones que hi viuen. No es pot controlar o impedir que la gent vagi a viure a un barri. No podem dir a la ciutadania que aquest barri és incívic. És un dels barris on s'estan esmerçant més esforços entre els veïns perquè hi hagi una bona convivència. Estem segurs que moltes famílies que tot i ocupar un pis de propietat immobiliària no generen cap problema de convivència i hi ha bona entesa amb la resta dels veïns. Ja hi ha altres organismes per protegir drets privats. No ha de ser l'Ajuntament qui ha de fer de policia".

"Donem suport a les comunitats de propietaris afectats no només d'incivisme sinó també de morositat o deixadesa. Ja s'està treballant amb les comunitats veïnals per fomentar la convivència, com demanen en el seu primer dels acords; així mateix, els advocats del servei d'assistència jurídica ja s'està fent un protocol. El que si està a les mans del Partit Popular és fer una legislació com cal i solucionar el problema d'aquestes famílies desesperades que necessiten un lloc per viure. Si hi ha habitatges buits de propietats d'entitats bancàries s'ha de forçar perquè els posin al mercat i siguin ocupats amb un lloguer social, estem d'acord que ocupar per ocupar tampoc hi podem donar suport".

Lluïsa Melgares (PSC)

"Des de la regidoria d'Habitatge ens hem reunit amb 608 comunitats i hem constatat que els incívics no són els ciutadans sinó les propietats financeres. Els pisos de les entitats bancàries estan buits. El pis de ca n'Anglada que es va cremar va ser per deixadesa dels bancs. Quan un pis es fa un desnonament, el banc no vigili ni neteja aquest habitatge. Els pisos ens estan provocant problemes de salubritat i higine, com també de risc d'ocupació. No anem contra ningú, sinó a favor de les persones. Hem d'atacar els bancs i només ho podem fer multant. Hem parlat amb totes les associacions de veïns per parlar d'aquesta situació, i ens expliquen els problemes que tenen per intentar solucionar-los. Vostès que són tant valents parlant d'incivisme i immigració, perquè no parlen amb els eu partit i que siguin tan valents d'exigir als bancs que posin aquests pisos en lloguer assequible".

Manel Pérez (ICV-EUiA)

"Perplex per aquesta proposta. És una proposta d'hipocresia política. Com s'atreveixen amb un dels grans drames d'aquest país que vinguin ara preocupats per la sobreocupació d'habitatges? No els preocupen els desnonaments? És lògic que la gent que l'han fet fora ocupi un pis, què vol que visquin sota un pont? Afortunadament que ocupen, sinó tindríem un grandíssim problema social".