Solidaritat amb Can Vies de Barcelona avui al Raval de Terrassa

Redacció
28 de maig del 2014
L'excavadora que havia iniciat els treballs d'enderroc de Can Vies, en flames. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.

Segon dia d'aldarulls al barri de Sants de Barcelona pel desallotjament i posterior inici de l'enderroc del centre okupat Can Vies. Amb el lema "Can Vies no es toca. El barri en peu de guerra", diversos manifestants -uns 200, segons testimonis presencials- han mostrat el seu rebuig a la demolició del casal okupa. Avui a les vuit, al raval de Montserrat de Terrassa, hi haurà una concentració de suport.

Els Mossos d'Esquadra van treure ahir de l'edifici, propietat de TMB i ocupat des de fa disset anys, una desena de persones, i immediatament després es va començar a enderrocar. Unes tres-centes persones s'han manifestat per la zona en contra del desallotjament. Segons els Mossos, una cinquantena d'aquestes s'han separat de la manifestació en arribar davant la regidoria del districte de Sants, i han anat cap a Can Vies, on han cremat la grua.

En un primer moment, els Mossos d'Esquadra han carregat contra aquesta cinquantena de persones, que s'han dispersat. Després, però, s'han tornat a reagrupar i ha començat una sèrie d'incidents que s'han allargat fins ben entrada la matinada. També hi ha hagut convocatòries i destrosses a Gràcia, al Poble Sec i a Sant Andreu. La seu de CDC al carrer de Còrsega ha estat apedregada. Els Mossos d'Esquadra han mobilitzat dos helicòpters per controlar la situació.

A quarts de dotze de la nit els Mossos indicaven que hi podia haver detinguts, que al final s'ha confirmat que són sis. Continuaven els aldarulls i les persecucions entre els policies i les persones que protagonitzaven els actes vandàlics o construïen barricades amb contenidors incendiats a diferents punts de la zona. Els episodis es registraven a indrets com la plaça de Sants, la carretera de Sants o el carrer Joan Güell.

A Sants, alguns veïns han apagat les fogueres amb els seus extintors. D'altres picaven les cassoles des de finestres i balcons en solidaritat amb els manifestants. Hi va haver trencadisses de vidres i destrucció de mobiliari urbà a l'entorn de la carretera de Sants. Una sucursal de Bankia va quedar molt malmesa.

Per avui dimecres estan previstes concentracions de solidaritat en nombrosos barris de Barcelona i ciutats com Tarragona, Terrassa, Rubí i d'altres. A Sants, els veïns estan convidats per l'assemblea de Can Vies a llençar les seves bosses de deixalles davant la seu del Districte.

Des de les xarxes socials s'establien paral·lelismes entre els aldarulls del barri de Gamonal, a Burgos, l'any passat, i el brot que s'ha produït a Sants. L'organització juvenil independentista Arran, per exemple, ha difós un cartell amb el lema de "Gamosants", en un explícit joc de paraules.

Les interpretacions dels fets a la xarxa Twitter han estat molt contraposades la nit i matinada d'avui, des dels defensors de la revolta com a resposta popular a un desallotjament injust i innecessari fins als qui veuen la ma del CNI, els serveis secrets espanyols, darrere dels protagonistes dels actes violents.

Fotogaleria de la manifestació i els avalots de dimarts (Jordi Borràs)

Fotogaleria de la manifestació i els avalots de dilluns (Jordi Borràs)
 





Furgonetes dels agents antiavalots dels Mossos a Can Vies. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.
Orella d'un manifestant, ferit per una càrrega policial. Foto: Jordi Borràs/Nació Digital.